Nieruchomosc w Polsce-podatek w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Liliaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Liliaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Posiadam gosp. rolne w Polsce, tam tez jestem czasowo zameldowana. Natomiast na stale mieszkam w Niemczech, gdyz tu wyszlam za mäz (mäz obywatel Niemiec). Chcialabym teraz sprzedac czesc gospodarstwa. Zaplace odpowiedni podatek w Polsce, to wiem. Wiem tez ze w Niemczech nie zaplace drugi raz ( umowa miedzynarodowa o podwojnym opodatkowaniu). Ale czy w rozliczeniu rocznym (razem z mezem) musze uwzglednic ten "dochöd".???? Jesli mozna to tak nazwac? Zaraz zmieni nam sie klasa podatkowa, czyli jednak zaplace ten "podatek". Czyli bez sensu!!!!!!! JAk to z tym jest???
Dziekuje za odpowiedzi!

Ostatnia edycja:
przychod powinna pani wykazac w zeznaniu rocznym, ale klasa podatkowa nie ma tutaj nic wspolnego, jedynie co moze sie zmienic to prog ze wzgledu na osiagniete dochody

O Poske sie nie martwie bo zadnych innych dochodow tam nie osiagam i nie osiagne, oprocz tej korzysci ze sprzedazy dzialki. Takze prog mi sie nie zmieni. A gosp. rolne to inna sprawa.
Niewiem ,moze sie myle. Gdzies tak wyczytalam i dlatego pytam, bo wolalabym zeby mi \ nam klasy podatkowej czy tam tego progu tu w Niemczech nie zmienili ze wzgledu na znaczny dochod :) Nie rozumiem, tez co im tu do tego??? Skaro ziemia polska, wszystko powinno w Polsce zostac- krotko i zwiezle :)

ale niby jak ma zostac w polsce skoro nie placi pani tam podatkow ?
no chyba ze nie wykaze pani dochodu z tytulu sprzedazy ziemi w pl przed Finanzamt ;) ale wtedy jak sie dowiedza to kara moze byc surowa 8)

Ach ale zamieszalam :) moze cos zle rozumuje albo zle opisuje swoja sytuacje. Hmmm.
Nie placilam w Polsce podatkow, bo jak do tej pory nie mialam z czego. Nie pracowalam w Polsce. Nie bylam zatrudniona. Ale figuruje jak kazdy normalny obywatel Polski.
A jesli teraz sprzedam nieruchomosc to oczywiscie ze wykaze dochod w Polsce, nie ma innej opcji przeciez!!! Jestem obywatelka Polski, nie Niemiec. Sprzedalam w Polsce = podatek musi zostac w Polce. Polska bedzie ode mnie chciala ten podatek. Jasne. Toc drugi raz nie bede placic w Niemczech.
Mnie tylko interesuje, czy musze w niemickim Finanzamcie jeszcze raz ten dochod wykazac (tak dla ich informacji ;) a poten zeby mogli mi podniesc prog podatkowy)
Dziekuje za odpowiedzi i cierpliwosc :) pozdrawiam.
Sytuacja jest na tyle, ze tak powiem smieszna, bo ja chce tylko informacji, pytam sie tutaj w Finanzamcie o taka sytuacje to oni nic nie wiedza. A ja chciala bym od nich uslyszec odpowiedz potwierdzona jakas ustawä. Ale jak sciagnac potem kare to wszystko robi sie jasne :)

jesli zaplaci pani podatek w pl to bedzie pani miala tego "slad" wiec nie wiedze powodu dla ktorego trzeba placic w de ponownie, jesli Fa bedzie mial jakies obiekcje to prosze pokazac dowod zaplaty podatku w pl

No ale czy musze ich o tym fakcie informowac w de? Wolalabym nie :) bo po co im to ;)
A jak nie poinformuje to co bedzie :rolleyes: moga byc jakies konsekwencje?

Powrót