Nieruchomość

• Autor wątku Autor wątku budwar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

budwar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Rodzice mojej partnerki mieli 5 dzieci, 3 synów i 2 córki.
Za życia przepisali dom na najmłodszego syna. Rodzice zmarli, syn na którego został przepisany dom również. Nie posiadał żony ani dzieci. Drugi syn zmarł również nie posiadając żony ani dzieci. Zmarła także córka, mająca 5 dzieci.
Została moja partnerka i brat.
Jakie kroki nalażało by podjąć, aby móc sprzedać nieruchomość?
Nie było żadnych postępowań spadkowych.

A co w przypadku, gdy nieznane są miejsca zamieszkania pozostałych spadkobierców?

To najpierw musisz ich poszukać (archiwa, ewidencje ludności, MSWiA itd). Jak się nie uda, musisz udowodnić, że dołożyłeś wszelkich starań aby ich odnaleźć, ale się nie udało. Sąd ustanowi kuratora dla nieodnalezionych spadkobierców.

Jakie kroki nalażało by podjąć, aby móc sprzedać nieruchomość?
Poza tym każdy współwłaściciel odziedziczy ułamkową własność, więc aby sprzedać całość trzeba będzie następnie ją znieść (polubownie albo sądownie).

Czyli jak dobrze zrozumiałem pierwszym krokiem będzie potwierdzenie nabycia spadku, sądowe lub notarialne, a następnym zniesienie własności ułamkowej?
Zniesienie własności oznacza przepisanie całości na jedego ze spadkobierców?
Co w przypadku, gdy któryś ze spadkobierców nie wyrazi na to zgody?

Zniesienie własności oznacza przepisanie całości na jedego ze spadkobierców?
Co w przypadku, gdy któryś ze spadkobierców nie wyrazi na to zgody?
Darowizny, odkup albo zniesienie przez sąd w przypadku braku zgody np. przez sprzedaż bądź przyznanie jednemu ze współwłaścicieli za spłatą pozostałych.

Uważam że w tym przypadku lepiej nie wchodzić w zniesienie współwłasności tylko sprzedać swoje udziały komuś rozgarniętemu kto sam rozpocznie zniesienie współwłasności.

Kto ma klucze do nieruchomości?

Powrót