Nieruchomości przed ślubem

• Autor wątku Autor wątku Matys1005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Matys1005

Matys1005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry.
W 2018 nabyłem działkę za kredyt, w 2020 rozpocząłem budowę domu za gotówkę, bez kredytu. W 2023 planowany jest ślub z narzeczoną. Nie jest tajemnicą, że ludzie potrafią się rozwodzić po roku albo i po 25 latach. Jak w moim przypadku wyglądałby rozwód i podział majątku jeśli dom dokończymy po ślubie, a głównie ja będę inwestować w jego dokończenia ? Moje zarobki 10tys zł a narzeczonej 3tys zł.

Matys1005 napisał:
Nie jest tajemnicą, że ludzie potrafią się rozwodzić po roku albo i po 25 latach. Jak w moim przypadku wyglądałby rozwód i podział majątku jeśli dom dokończymy po ślubie, a głównie ja będę inwestować w jego dokończenia ? Moje zarobki 10tys zł a narzeczonej 3tys zł.
Jeżeli budowa zostanie dokończona po ślubie za wynagrodzenie uzyskane po ślubie to będzie to nakład z majątku wspólnego na pana majątek osobisty - niezależnie od dysproporcji w dochodach i niezależnie od tego z czyich zarobków inwestycje finansowano. Taki nakład podlegałby rozliczeniu przy okazji sprawy o podział majątku wspólnego (generalnie Pan byłby zobowiązany do zwrotu połowy wartości nakładu małżonce). Powyższe dotyczy standarowego przypadku czyli wspólności ustawowej małżeńskiej (taki ustrój powstaje z mocy prawa z chwilą zawarcia małżeństwa - strony jednak moga zawrzeć przed małżeństem lub w jego trakcie umowę o ustanowieniu rozdzielności majątkowej). W przypadku zawarcia umowy o ustanowieniu rozdzielności majątkowej (tzw. intercyza) wspólność majątkowa nie powstaje a co za tym idzie rozliczenia nakładu na nieruchomość mógłby się domagać tylko ten kto faktycznie inwestował (więc gdyby inwestował wyłącznie Pan to nie zachodziłaby potrzeba rozliczania nakładu z małżonką).

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeszcze chciałbym dopytać o kwestię, kiedy to przed ślubem zaciągnę kredyt hipoteczny na poczet dokończenia budowy? Czy sprawa wyglądałaby niezmiennie ?

Matys1005 napisał:
kiedy to przed ślubem zaciągnę kredyt hipoteczny na poczet dokończenia budowy?
Środki jakie uzyska Pan przed ślubem stanowią Pana majątek osobisty. Jeżeli środki osobiste (np. pochodzące z kredytu) przeznaczy Pan w trakcie małżeństwa na dokończenie budowy to nawet w przypadku wspólności majątkowej nakład będzie uznany za dokonany z majątku osobistego na majątek osobisty (o ile Pan wykaże, że te konkretne środki zużyto na konkretne inwestycje).

Powrót