Nieruchomości w spadku a koszty postępowania spadkowego

• Autor wątku Autor wątku adamosiewos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamosiewos

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Czy zawsze przy dziale spadku konieczne jest określenie wartości nieruchomości, jeśli takowe wchodzą w jego skład?
Pytam pod kątem wyboru tańszej/lepszej metody podziału spadku, tzn. przed sądem czy przed notariuszem?

Dodam, że spadkobiercy są zgodni co do części podziału. Nie różni się on w żaden sposób od udziałów wynikających z dziedziczenia ustawowego, które im przypadają.

A czy jeśli wycena nieruchomości jest niezbędna to czy lepiej na własną rękę być już wyposażonym w stosowne operaty szacunkowe?

Dział spadku można przeprowadzić na zgodny wniosek stron. W takim przypadku zbędne są wszelkie operaty szacunkowe. Wartość nabytych praw w wyniku działu, nie musi odpowiadać udziałom jakie zostały nabyta w wyniku dziedziczenia. Nie ma zgody co do podziału, to możecie się procesować przez długie lata, powołując biegłych i słono za to płacić.
Sąd jest zawsze tańszy niż notariusz. U notariusza również musi być zgoda co do podziału. Inaczej odeśle Was do sądu.

A ile się ciągną mniej więcej sprawy w sądzie w przypadku porozumienia między spadkobiercami?
Wiadomo, że u notariusza szybciej, no ale jak popatrzyłem na taksy notarialne to jednak skłaniałbym się ku sądowi.

Rozumiem, że nie ma żadnych przeciwskazań żeby akt poświadczenia dziedziczenia robić u notariusza, a już sam dział potem w sądzie?

ile się ciągną mniej więcej sprawy w sądzie w przypadku porozumienia między spadkobiercami?
Może zakończyć się na jednym posiedzeniu sądu. Sąd klepnie podział majątku zgodnie z Waszym wnioskiem i na tym koniec.
jednak skłaniałbym się ku sądowi.
Przecież to napisałem. Wniosek o zgodny dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności to jedynie 600 zł.
nie ma żadnych przeciwskazań żeby akt poświadczenia dziedziczenia robić u notariusza, a już sam dział potem w sądzie?
Tak, to najlepsze rozwiązanie w mojej ocenie.

Powrót