Nierzetelny sprzedawca

• Autor wątku Autor wątku grzeszz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzeszz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zamówiłem Notebooka. Sprzedawca przyjmując zamówienie wystawił "FAKTURA PROFORMA" na której umieścił sumę do zapłaty, sumę którą zapłaciłem gotówką (300 zł), oraz pozostało do załaty. Obecnie nie chce zrealizować zamówienia twierdząc że sprzęt podrożał i mogę go kupić płącąc ok 200 złotych więcej niż było wystawione na "FAKTURZE PROFORMA". Czy sprzedawca ma obowiazek sprzedać mi notebooka po zadeklarowanej cenie czy nie.
Prosze o odpowiedź.

Ma obowiązek jeśli zakończyła się transakcja. Nie wiem w jakiej formie ona nastąpiła, więc proszę o szczegóły.
Ma Pan tą fakturę fizycznie w ręku?

W punkcie sprzedaży zamówiłem notbooka i wpłaciłem 300 złotych. Na potwierdzenie tego faktu otrzymałem wymieniony dokument nazwany FAKTURA PROFORMA na którym wymieniona jest wartość do zapłaty, zapłacono gotówką (wpłacone przez mnie 300 zł.) oraz pozostało do zapłaty. Sprzedawca po kilku godzinach poiformował mnie że zamówiony sprzęt podrożał i muszę zapłacić ok 200 zł więcej. Faktórę nazwaną FAKTURA PROFORMA mam w ręku bo jest dla mnie potwierdzeniem wpłaconej kwoty 300 zł.

Powrót