Niesforna pożyczka

• Autor wątku Autor wątku smyqwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smyqwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam ma problem, będąc kawalerem(od 2 lat już mam swoją rodzinę) pożyczyłem siostrze pieniądze, na które wziąłem 2 kredyty jeden zwykły, który już spłaciłem a drugi odnawialny. Problem polega na tym, że teraz ja spłacam pożyczkę, z której nie zatrzymałem sobie ani grosza a siostra nie spłaca swojego długu. Cała sprawa toczy się już 3 lata.:( Czy mam jakiś szanse by odzyskać swoje pieniądze? Jak tak to, w jaki sposób??

Masz umowę z siostrą albo inny dokument który potwierdza pożyczkę? ... zakładam, że była to pożyczka powyżej 500 PLN.

Pozdrawiam :cool:

Niestety nie wżyciu bym nie przypuszczał, że tak postąpi to była ustna umowa

W takim razie będzie problem z udowodnieniem w sądzie ... ponieważ niezachowanie formy pisemnej, skutkuje konsekwencjami dowodowymi - nie będzie dopuszczony dowód ze świadków i zeznań stron postępowania - chyba, że się na to zgodzą.

Może przelew jakiś z tytułem "pożyczka" ... cokolwiek?

A jak nie mam żadnego dowodu, to nic nie da się zrobić? :(

Da się ... zawsze można wezwać do zwrotu pożyczki, nawet rozpocząć postępowanie na drodze cywilnej - umowa jest ważna :) - problemem jest udowodnienie dokonania pożyczki i jej istotnych postanowień, chyba że się siostra w sądzie zgodzi na dowód z zeznań świadków lub stron.

Są też inne sposoby - można spróbować uzyskać potwierdzenie teraz - np. nie tyle wzywając do zwrotu co proponując jej zwrot i zaproszenie do porozumienia w tej sprawie. Wprost - chodzi o to aby uzyskać odpowiedź na pismo, które będzie zawierało istotne warunki umowy ... oczywiście odpowiedź, która będzie udokumentowana, więc np. w formie pisemnej. Próbę warto podjąć ... czasami się udaje, jeżeli dłużnik okazuje się mieć zbyt wysokie mniemanie o swojej inteligencji ;)

Powrót