nieskuteczna egzekucja

• Autor wątku Autor wątku Atos10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Atos10

Użytkownik
Odpowiedzi
269
Komornik wzywa wierzyciela (mnie) do złożenia wniosków egzekucyjnych po rygorem umorzenia postepowania p-ko dłużnikowi z powodu nieopłacalności prowadzenina dalszej egzekucji /należności wobec US , niska kwota zajęcia wynagrodzenia/.Dłużnik posiada nieruchomość /współwłasność małżeńska/.
Może ktoś ma pomysł jak dalej postępować.

Z jakiego tytułu powstało roszczenie? Faktura, pożyczka?

Roszczenie powstało z tytułu niezapłaconej faktury, brak możliwości uzyskania tytułu wykonawczego p-ko malżonkowi, dlatego nie można wnioskować o egzekucję z nieruchomości wspólnej,.
Zobowiązano natomiast dłużnika do składania corocznych sprawozdań z zarządzania przedmiotową nieruchomością przed sądem, pod rygorem nałożenia grzywny.

Ostatnia edycja:
Art. 787[1] k.p.c.
Tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim sąd nada klauzulę wykonalności przeciwko małżonkowi dłużnika z ograniczeniem jego odpowiedzialności do przedsiębiorstwa wchodzącego w skład majątku wspólnego małżonków, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa.
Wystąp do sądu z wnioskiem o nadanie temu tytułowi klauzuli wykonalności w celu prowadzenie egzekucji z nieruchomości o numerze KW wchodzącej w skład majątku przedsiębiorstwa, albowiem roszczenie powstało w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą małżonka dłużnika. Dołącz do wniosku fakturę i nie powinno być problemu.

Małżonek dłużnika twierdzi, że nie wiedział o zaciąganych zobowiązaniach, a ponieważ na fakturze nie widnieje jego podpis obok podpisu dłużnika uzykanie nakazu p-ko niemu wymaga udowodnienia przed sądem faktu, że posiadał takową wiedzę.
Ponieważ obliguje mnie siedmiodniowy termin do złożenia ewentualnych wniosków, zastanawiam się czy nie wnioskować o zawieszenie postępowania żeby dać sobie czas na dalsze czynności.

Tu nie chodzi o nakaz przeciwko małżonce dłużnika, a samą klauzulę wykonalności. Wiedza małżonki ani jej podpis na fakturze nie ma tutaj znaczenia. Zrób tak, jak Ci napisałem.

Tak na marginesie, to się ciesz, że małżonka dłużnika nie złożyła jeszcze wniosku do komornika na podstawie poniższego artykułu.
Art. 9231 [Tytuł wykonawczy]
§ 1. Tytuł wykonawczy wystawiony przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim stanowi podstawę do zajęcia nieruchomości wchodzącej w skład majątku wspólnego. Dalsze czynności egzekucyjne dopuszczalne są na podstawie tytułu wykonawczego wystawionego przeciwko obojgu małżonkom.
§ 2. Jeżeli małżonek dłużnika sprzeciwi się zajęciu, o sprzeciwie komornik niezwłocznie zawiadamia wierzyciela, który w terminie tygodniowym powinien wystąpić o nadanie przeciwko małżonkowi dłużnika klauzuli wykonalności pod rygorem umorzenia egzekucji z zajętej nieruchomości.

Powrót