nieskuteczna windykacja

• Autor wątku Autor wątku mrmegamarian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrmegamarian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o opinię na temat sprawy prowadzonej przez firmę ===moderacja===, do tej pory nie odzyskali dla mnie ani złotówki z 3 zleceń- twierdzą że to trudne sprawy, ale faktury za zastępstwo procesowe itp wystawiają. Sprawę przeciwko firmę, która później ogłosiła stan upadłości też przegrali- dostałem nakaz zapłaty kosztów sądowych z tytułu umorzenia postępowania bo dłużnik jest niewypłacalny, a teraz chcą ode mnie "Koszty to 600zł dla kancelarii z góry oraz wpis sądowy wynoszący 5% wartości przedmiotu sporu (Pański dług +koszty sądowe + koszty egzekucji), za ewentualne pozwanie zarządu - małżeństwa.Na etapie egzekucji pojawią się koszty poszukiwania majątku."

wcześniej w tej samej sprawie musiałem uiścić ponad 300zł za "Zakończenie realizacji usługi w zakresie III etapu windykacji -
postępowanie egzekucyjne dot. umowy przelewu
wierzytelności/porozumienia wekslowego.... "

Czy to ma w ogóle ma sens?

Dziękuję

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tak mam umowę pisemną.. czy to co oni robią jest legalne? czy może była szansa na odzyskanie należności > około 10tyś> tylko z jednej sprawy, oni tylko nabijają konto? Nie potrafili od osoby fizycznej 200zł wyegzekwować (tak mi się przypomniało), i chcieli około 500zł za wpis sądowy.

Musisz iść z dokumentami do prawnika. Zapoznaj się ze zrozumieniem z treścią Umowy i wypowiedz ją....

ok, dziękuję...
Czy mogę dochodzić swoich należności od zarządu spółki z o.o.?

Czy możesz polecić kogoś kto się zajmie egzekucją długu i nie nabija w butelkę?

Każdy orze jak może - jakoś muszą zarobić ;-)

A tak poważnie to nie ma opcji skutecznej windykacji jeśli trafi się na "kumatych dłużników". Czasami po prostu się nie da. Firma zajmująca się "windykacją" powinna jednak wiedzieć/przewidywać pewne rzeczy, a nie bezmyślnie kasować kolejne opłaty za niemające szans powodzenia działania.

To małżeństwo to zarząd tej upadłej firmy?

Badzmy szczerze,ze spraw przedsadowych (nie przedawnionych) nie odzyska sie wiecej jak 50% .... Jak firma plynie to juz po calosci (zus,urzad skarbowy,wierzyciele uprzywilejowani) . CO najwyzej mozessz sobie wpisac w oszty wierzytelnosc,gdzie komornik umorzyl postepowanie. Innej opcji nie ma.

Na rynku wierzytelnosci gospodarczych 70% firm bierze koszty zastepstwa procesowego,nikt za darmo nie bedzie pracowal.

Powrót