Nieskuteczna windykacja

• Autor wątku Autor wątku mestrekamcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mestrekamcio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

Postaram się opisać swój problem.

Zostałem zatrudniony na umowę o dzieło. Niestety pracodawca nie wywiązał sie z wypłaty wynagrodzenia. Sprawa trafiła do sądu, gdzie zapadł wyrok o zapłacie korzystnej dla mnie. Następnie wyrok się uprawomocnił i sprawa z sądu do komornika. Niestety Komornik po długim czasie wysłał pismo o umorzeniu sprawy, gdyż firma nie posiada żadnego majątku. (Wiem, że posiada, ale widocznie inaczej zarejestrowane). Skoro komornik okazał się nieskuteczny to jaki jest sposób wyegzekwowania tych pieniędzy? Nie wierzę, że nakaz zapłaty sądowy + komornik = nieskuteczność, a jednak, komornik umorzył postępowanie.

Proszę o porady, z góry dziękuję!

A to działalność gospodarcza czy jakaś spółka ?

Wobec bezskuteczności egzekucji z majątku Spólki, wyślij do Prezesa (czy kto tam jest jeszcze z zarządzie) wezwanie do zapłaty na podstawie art 299 ksh, a następnie powództwo do Sądu o zapłatę. Roszczenie ma charakter odszkodowawczy, więc musisz w trzech latach od umorzenia egzekucji ze złożeniem pozwu się wyrobić. Z tym że jak Zarząd będzie miał "nic" to też niewiele uzyskasz.

Dzięki za podpowiedź, ale zakładam, że skoro asesor komornika nic nie wskórał, to zarząd nie ma 'nic'. Czy jest jakaś opcja wejścia na majątek prywatny? Albo jakikolwiek inny sposób? Firma, która nadal funkcjonuje, musi mieć jakieś dochody i majątek, no musi.

mestrekamcio napisał:
Firma, która nadal funkcjonuje, musi mieć jakieś dochody i majątek, no musi.

Dochody , masz rację trzeba dotrzeć do płatników (klientów) i w tym kierunku poprowadzić egzekucję

damian xxx napisał:
Dochody , masz rację trzeba dotrzeć do płatników (klientów) i w tym kierunku poprowadzić egzekucję

co masz na myśli? że klient wskaże nr rachunku bankowego czy jak?

dostałem pismo z IdeaBanku, że mają nadpłatę jakiegoś podatku... mimo to nic...

ten był z automatu sadowy. Jest jeszcze możliwość wraz z dostarczeniem wszystkich dokumentów, wyroków itp, dać sprawę komu innemu?

Poprzedni zapewne oddał wszystkie kwity , więc możesz.

Pytanie amatora - od czego zacząć? Komornik -> zlecenie? czy jak?

mestrekamcio napisał:
Dzięki za podpowiedź, ale zakładam, że skoro asesor komornika nic nie wskórał, to zarząd nie ma 'nic'. Czy jest jakaś opcja wejścia na majątek prywatny? Albo jakikolwiek inny sposób? Firma, która nadal funkcjonuje, musi mieć jakieś dochody i majątek, no musi.

Z zrozumiałeś co napisałem? to jest właśnie z majątku osobistego zarządu

Powrót