Nieślubne dziecko, pominięte ze względu na brak informacji o zgonie.

• Autor wątku Autor wątku sprwlaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sprwlaw

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Jak według was powinna postąpić osoba, która po 1,5 roku od śmierci i 6 miesięcy po dokonaniu się spadku, dowiedziała się o śmierci spadkodawcy? Jestem nieślubnym dzieckiem i taka informacja dotarła do mnie po fakcie. Czy mogę coś z tym zrobić?

A czy zmarły był wpisany w twój akt urodzenia jako rodzic? Uznał Cię za swoje dziecko?

Wiem że płacił alimenty, ale nic więcej

Na początek wnieść o zmianę postanowienia stwierdzenie nabycia spadku do sądu spadku (sądu rejonowego).
Przepis prawny:
art. 679 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Dowód, że osoba, która uzyskała stwierdzenie nabycia spadku, nie jest spadkobiercą lub że jej udział w spadku jest inny niż stwierdzony, może być przeprowadzony tylko w postępowaniu o uchylenie lub zmianę stwierdzenia nabycia spadku, z zastosowaniem przepisów niniejszego rozdziału. Jednakże ten, kto był uczestnikiem postępowania o stwierdzenie nabycia spadku, może tylko wówczas żądać zmiany postanowienia stwierdzającego nabycie spadku, gdy żądanie opiera na podstawie, której nie mógł powołać w tym postępowaniu, a wniosek o zmianę składa przed upływem roku od dnia, w którym uzyskał tę możność.
§ 2. Wniosek o wszczęcie takiego postępowania może zgłosić każdy zainteresowany.
§ 3. W razie przeprowadzenia dowodu, że spadek w całości lub w części nabyła inna osoba niż wskazana w prawomocnym postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, sąd spadku, zmieniając to postanowienie, stwierdzi nabycie spadku zgodnie z rzeczywistym stanem prawnym.
§ 4. Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio do zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia oraz do stwierdzenia nabycia przedmiotu zapisu windykacyjnego.

Czyli po wygranej sprawie ewentualne dochodzenie części od pozostałych spadkobierców?

sprwlaw napisał:
Czyli po wygranej sprawie ewentualne dochodzenie części od pozostałych spadkobierców?
Tak, póki co nie jest Pani spadkobiercą więc nie bardzo jest podstawa prawna do dochodzenia roszczeń. Wyjątkiem byłaby sytuacja gdyby spadek rozdzielono na podstawie testamentu wówczas ewentualnie występuje Pani z roszczeniem o zachowek bez sprawy o stwierdzenie nabycia spadku.

Powrót