nieslubne dziecko z obywatelem USA

• Autor wątku Autor wątku WERTYUIOP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WERTYUIOP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
podzielcie sie ze mną opiniami-nawet nie szczedzac mi krytyki- na temat sytuacji w jakiej sie znalazlam.
Będę miec dziecko z partnerem ,ktory jest obywatelem USA.Na poczatku było pieknie-zlote gory,ktore mi obiecal siegały prawie ksieżyca.Ale jest inaczej....z kazdym dniem trace do niego zaufanie,i milość do niego topnieje rownie szybko....Mój partner/ z pochodzenia Hindus/ juz teraz nie nalega na ślub,ale bardzo nalega,aby dziecko nosiło jego nazwisko.
Na razie jeszcze utrzymuje wersje,że wyjade z nim do USA po urodzeniu dziecka..
Zastanawiam sie co dalej-zakładając-,że nasz zwiazek sie rozpadnie-
1.czy może grozic mi z jego strony skuteczne roszczenie sobie praw do opieki nad dzieckiem,jesli nie jesteśmy małżeństwem?
2.czy w przypadku gdyby sie uchylal od dobrowolnego placenia alimentowmam mozliwiosc wyegzekwowania na drodze sadowej w polskim sadzie?...i jakie dokumenty bylyby mi przydatne?
3.jak wyglada sprawa obywatelstwa dla dziecka?
Bardzo prosze o opinie osob powaznych,ktore mogą mi pomoc....

1.Skserój sobie jego papiery paszport lub metrykę itd.; żebyś miała z czym zacząć.
2.Dziecko melduj w Polsce metryka i dowód i paszport Polskie .
3.Nazwisko może być twoje nigdy potem nie wiadomo co będzie
4.Z ojcem dziecka musisz to załatwić w USC w Polsce
5.O alimenty możesz zawsze potem podać lub zamieszkać w innym kraju .

[cytat:33met99i]Belgijska policja oddała 11-miesięcznego chłopczyka ojcu
Odnaleziony w Belgii chłopczyk, został oddany ojcu, który porwał go dzień wcześniej z Bratowic na Dolnym Śląsku - poinformowała TVN24.
11-miesięczny Alex ma belgijskie obywatelstwo, a ojciec dziecka ma pełne prawa rodzicielskie. Dlatego też belgijska policja po przeprowadzeniu rutynowych czynności wypuściła ojca i dziecko.

Po oględzinach lekarskich stwierdzono, że dziecko jest w dobrym stanie i jego zdrowiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Matka dziecka powiedziała TVN24, że jest zawiedziona decyzją belgijskiej policja, a polska policja obiecywała jej, że gdy ojciec się odnajdzie, to dziecko zostanie jej zwrócone.

Dzień wcześniej w Bratowicach w województwie Dolnośląskim ojciec zabrał dziecko matce, wsiadł do samochodu i odjechał w nieustalonym kierunku wraz ze swoim znajomym. Matka obawiając się o dziecko powiadomiła policję. Wczoraj matka zeznawała, że dziecko zostało rzucone do samochodu, a ona została popchnięta przez ojca dziecka i obezwładniona gazem łzawiącym.[/cytat:33met99i]
Do awantury doszło, gdy mężczyzna, na stałe przebywający w Belgii, otrzymał pismo oznajmiające, że matka dziecka wystąpiła o alimenty. I dziecko i ojciec mają obywatelstwo belgijskie. Matka obawiała się o to, aby ojciec z dzieckiem nie wyjechał z Polski.

http://wiadomosci.onet.pl/1707153,11,item.html

[cytat:2s2tt841]coraz więcej polskich dziewczyn uwikłana jest w związki z barachłem z zagranicy
10.03.2008 19:15
~Sofia

A skutki są takie jak widać - cierpią dzieci a często wszystko kończy się bardzo żle z uwagi na bezmyślność i naiwność polskich głupiutkich nieuświadomionych dziewczyn, które nie mają zielonego pojęcia o kolejach i smutnych losach ich samych a także swoich dzieci !
I to jest właśnie porażające iż przestępcy mają wszystkie prawa i kobieta i dziecko w Polsce nie ma ani ochrony ani żadnych praw !
Czas aby od dziecka uświadamiać dziewczyny oraz zmienić polskie prawo na przyziemne i normalne chroniące takie przypadki[/cytat:2s2tt841]

Powrót