Niesłuszne podleganie ubezpieczeniu

• Autor wątku Autor wątku Artisha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artisha

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Proszę o wyjaśnienie.

Emeryt od 2001 r. do nadal, wnioskując o świadczenie w 2001 r. zataił fakt podwójnego podlegania ubezpieczeniu społecznemu w ZUS-ie i w KRUS-ie w latach 90-siątych) i nie wiedzac o przedawnieniu dopiero teraz dochodził zwrotu ubezpieczenia. Czy może spodziewać się obliczenia przez ZUS nadpłaty świadczenia?

Z góry dziękuję

Pobierał dwa świadczenia? Miał doliczony do emerytury dodatek z tyt. opłacania składek w KRUS? Do kogo wystąpił o zwrot składek ? Z jakiego tytułu ma być ta nadpłata ?
Nawet jeżeli byłaby to nadpłata, to ZUS będzie dochodził zwrotu z odsetkami za 3 lata wstecz od wydania decyzji o obniżeniu świadczeń, w najgorszym przypadku sprawa może zostać skierowana do prokuratury, jeżeli dotyczyła wyłudzenia świadczenia.
Ale zaznaczam ... zależy czego dotyczy ta nadpłata.

proszę o sprecyzowanie czego miała dotyczyć zwrot i ewentualna nadpłata -
jeżeli podlegał podwójnie ubezpieczeniu to pierwszeństwo ma ubezp w ZUS, kto wypłaca świadczenie ?

Od kilku dni szukam wyjaśnień=przepisów w temacie nadpłaty i niestety poza tym, że od daty wydania decyzji 3 lata wstecz liczy się nadpłatę (w ustawie FUS i o ubezpieczeniach społecznych). Dzięki Paniom, wszystko co ostatnio czytałam zaczyna się układać.

Dodatki do mojego zapytania:
1. Tylko emerytura z ZUS.
2. Emerytura tylko za okresy opłacania składek w ZUS (mimo podwójnego opłacania ubezpieczenia w ZUS i w KRUS w latach 90-siątych)
3. Emeryt ubiega się o zwrot składek z ZUS (bo, jak tłumaczył -dopiero teraz dowiedział się, ze można dochodzić zwrotu składek, może liczy na 2 emerytury z ZUS i KRUS :lol: )
4. Nadpłata z tyt. niesłusznego podlegania ubezpieczeniu.

Pytanie nieaktualne, w końcu znalazłam przepisy i informacje. :D

Powrót