niesłuszne zajęcie wynagrodzenia w związku z błędnym określeniem dłużnika

• Autor wątku Autor wątku blade74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie jest Pan dłużnikiem w sprawie a zatem moim zdaniem nie ma jednak podstaw do pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności. "Prawdziwy" dłużnik prawdopodobnie nadal istnieje i ma się dobrze a zatem tytuł wykonawczy wobec niego jest ważny. Sedno sprawy to kto i na jakiej podstawie wszedł w posiadanie Pana danych osobowych ... a potem zrobił z Pana dłużnika. Być może jest to sprawa dla prokuratury o naruszenie ustawy o ochronie danych osobowych. Czy ten sam komornik prowadził Pana sprawę w 2007 (ciekawe co się stało z tą sprawą) co teraz ?

Ostatnia edycja:
Nie, to nie jest ten sam komornik, komornik z miasta, w którym rzekomo miałem mieć firmę (nazwijmy go komornik 1) przekazał sprawę (listopad 2006) do komornika właściwego dla mojego miejsca zamieszkania (komornik 2) o czym wspomniałem w pierwszym poście. U tego komornika (nr 2) w moim miejscu zamieszkania składałem na początku 2007 roku wyjaśnienia i od tego czasu cisza. Gdy w piątek 22.10. byłem u niego (komornik nr 2) to tam uzyskałem informację, że akta sprawy odesłano z powrotem do komornika nr 1 ze względu na niezgodność danych, tyle tylko, że ja nie zostałem o tym poinformowany. Obecną sprawę prowadzi komornik nr 3.

Wygląda na to że wierzyciel zaryzykował ponowną egzekucję w 2009 r. mimo iż nie było zgodności danych osobowych Pana i rzeczywistego dłużnika. Mamy zatem jasność, że Pana dane osobowe uzyskał komornik numer 1 ... Prosze do niego zadzwonić i porosić o sprawdzenie w aktach sprawy z 2004 r. (od razu może to zrobić w komputerze) skąd uzyskał w Pana adres prywatny.

Ostatnia edycja:
Dziś mój pracodawca otrzymal faks o uchyleniu zajęcia wynagrodzenia za pracę i umorzeniu postępowania egzekucyjnego. W tygodniu otrzyma to listem poleconym. Na chwilę obecną mam spokój ale zapewne wierzyciel zaryzykuje ponowną egzekucję poprzez kolejnego komornika (teraz nr 4) jak wspomniał Pan Krispl. W przyszłym tygodniu zdobędę wgląd w akta. Teraz dzwonić do wierzyciela i wyjaśniać czy wytoczyć mu sprawę? Jeśli tak to o co?

Krispl napisał:
Nie jest Pan dłużnikiem w sprawie a zatem moim zdaniem nie ma jednak podstaw do pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności.
Oczywiście. Legitymację w tym zakresie posiada jedynie dłużnik.
Przepis prawny:
Art. 840 § 1 Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności (...)

Witam po dłuższej przerwie. Część pensji zastawionej przez zakład pracy na rzecz kancelarii komorniczej odebrałem dopiero wczoraj po wpłynięciu oficjalnego pisma od komornika o uchyleniu zajęcia wynagrodzenia. W ubiegłym tygodniu bylem w sądzie gdzie udostepniono mi materiały tej sprawy tzn. pozew przeciwko niby mojej osobie, nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym, wezwanie przedprocesowe, duplikat faktury itp. Teraz zamierzam wnieść sprawę do sądu. Proszę o poradę w tej sprawie, z jakiego tytułu mogę zaskarżyć tę firmę i czy warto się procesować skoro sprawa dotyczy kwoty ok. 2000? Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Powrót