Niesłusznie nałożona kara UFG. Pomocy.

• Autor wątku Autor wątku Kara UFG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kara UFG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2021 roku sprowadziłem samochód z zagranicy z tablicami.
Po wprowadzeniu odrazu wykupiłem oc na rok z zagranicznymi numerami tablic.
W ciągu miesiąca zarejestrowałem samochód ale nie zgłosiłem wtedy zmiany nr. rej. do ubezpieczenia (ale pozostałe dane identyfikujące na trwale samochód jak VIN były takie same).
W niedługim czasie miałem kontrolę drogówki podczas której wyszło, że nie mam ubezpieczenia i miałbyć sporządzony raport do UFG, ale na tamtą chwilę bardzo się tym nie przejąłem bo byłem pewny, że mam ubezpieczenie.

Po jakimś czasie dostałem pismo z UFG, że zrobili kontrolę i na dzień kontroli nie było ubezpieczenia.

Odpisałem na podany email w liście z numerem sprawy oraz zobaczyłem polisę oc oraz pdf ze strony UFG (Identyfikacja umowy OC na dzień) potwierdzający, że miałem oc w dniu kontroli.
Dostałem automatyczną odpowiedź, że dostali moją wiadomość.

W międzyczasie nie dostałem żadnej korespondencji.
W tym roku (2023) doznałem szoku widząc zajęcie komornicze na moim koncie bankowym. Po miesiącu dostałem list odnośnie tego zajęcia.

Jak to odkręcić, bo już mi ręce opadają.
Wiem, że kontrole UFG są przeprowadzane przez "algorytm" ale chyba jakiś człowiek powinien to weryfikować.

Czy jest możliwość wstrzymania zajęcia na koncie do czasu odkręcenia tego?
Organem egzekującym jest Urząd Skarbowy
Z tym zajęciem nie mogę podjąć zatrudnienia (umowa zlecenie).

Kiedy US zajął Ci konto? Składaj tak czy inaczej powództwo przeciw egzekucyjne, podnosząc, że miałeś OC i załącz wydruk z polisy.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedź,
W tym roku 2023 jest zajęcie.
Od tego listu z 2021 na który odpisałem nie było żadnej korespondencji od UFG.

Jak złóżyć powództwo przeciw egzekucyjne?

Możesz podać dokładną datę ? Ten rok miał już 5 miesięcy i za chwilę będzie 6ty.

Co do tego jak wnieść takie powództwo i czym jest spokojnie znajdziesz samodzielne informacje a w przypadku wątpliwości wrócisz z pytaniami.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót