K
Kara UFG
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
W 2021 roku sprowadziłem samochód z zagranicy z tablicami.
Po wprowadzeniu odrazu wykupiłem oc na rok z zagranicznymi numerami tablic.
W ciągu miesiąca zarejestrowałem samochód ale nie zgłosiłem wtedy zmiany nr. rej. do ubezpieczenia (ale pozostałe dane identyfikujące na trwale samochód jak VIN były takie same).
W niedługim czasie miałem kontrolę drogówki podczas której wyszło, że nie mam ubezpieczenia i miałbyć sporządzony raport do UFG, ale na tamtą chwilę bardzo się tym nie przejąłem bo byłem pewny, że mam ubezpieczenie.
Po jakimś czasie dostałem pismo z UFG, że zrobili kontrolę i na dzień kontroli nie było ubezpieczenia.
Odpisałem na podany email w liście z numerem sprawy oraz zobaczyłem polisę oc oraz pdf ze strony UFG (Identyfikacja umowy OC na dzień) potwierdzający, że miałem oc w dniu kontroli.
Dostałem automatyczną odpowiedź, że dostali moją wiadomość.
W międzyczasie nie dostałem żadnej korespondencji.
W tym roku (2023) doznałem szoku widząc zajęcie komornicze na moim koncie bankowym. Po miesiącu dostałem list odnośnie tego zajęcia.
Jak to odkręcić, bo już mi ręce opadają.
Wiem, że kontrole UFG są przeprowadzane przez "algorytm" ale chyba jakiś człowiek powinien to weryfikować.
Czy jest możliwość wstrzymania zajęcia na koncie do czasu odkręcenia tego?
Organem egzekującym jest Urząd Skarbowy
Z tym zajęciem nie mogę podjąć zatrudnienia (umowa zlecenie).
Po wprowadzeniu odrazu wykupiłem oc na rok z zagranicznymi numerami tablic.
W ciągu miesiąca zarejestrowałem samochód ale nie zgłosiłem wtedy zmiany nr. rej. do ubezpieczenia (ale pozostałe dane identyfikujące na trwale samochód jak VIN były takie same).
W niedługim czasie miałem kontrolę drogówki podczas której wyszło, że nie mam ubezpieczenia i miałbyć sporządzony raport do UFG, ale na tamtą chwilę bardzo się tym nie przejąłem bo byłem pewny, że mam ubezpieczenie.
Po jakimś czasie dostałem pismo z UFG, że zrobili kontrolę i na dzień kontroli nie było ubezpieczenia.
Odpisałem na podany email w liście z numerem sprawy oraz zobaczyłem polisę oc oraz pdf ze strony UFG (Identyfikacja umowy OC na dzień) potwierdzający, że miałem oc w dniu kontroli.
Dostałem automatyczną odpowiedź, że dostali moją wiadomość.
W międzyczasie nie dostałem żadnej korespondencji.
W tym roku (2023) doznałem szoku widząc zajęcie komornicze na moim koncie bankowym. Po miesiącu dostałem list odnośnie tego zajęcia.
Jak to odkręcić, bo już mi ręce opadają.
Wiem, że kontrole UFG są przeprowadzane przez "algorytm" ale chyba jakiś człowiek powinien to weryfikować.
Czy jest możliwość wstrzymania zajęcia na koncie do czasu odkręcenia tego?
Organem egzekującym jest Urząd Skarbowy
Z tym zajęciem nie mogę podjąć zatrudnienia (umowa zlecenie).