Niesłusznie oskarżony z art.222.1

• Autor wątku Autor wątku martinno
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jeszcze mam pytanie w mojej bardzo nietypowej sprawie,otoż jeśli już będe na rozprawie w sądzie to czy zeznania trzech świadków tj.brat,jego żona i moja narzeczona,wszyscy pracujemy w Norwegii,będą wystarczające dla sądu na dowód mojej niewinności?Czy może powinienem wziąść np. zaświadczenie z firmy,ale bedzie po norwesku,że pracuje w norwegii?
Chciałbym aby sąd nie miał wątpliwosci, po pierwszej rozprawie ,że jestem niewinny.
Pozdrawiam

Trudno powiedzieć. Jak powiedział MMPM, zapewne będą robić badania pisma.
Co do zaświadczenia, to najlepiej gdyby wskazywało konkretny dzień (tj dzień czynu) - że był Pan w pracy (jeśli Pan był) i w jakich godzinach. Następnie nalezałoby to przetłumaczyć przez tłumacza przysięgłego - z tym można się jednak wstrzymać, bo może sąd powoła biegłego.

Zaświadczenie na pewno będzie Ci potrzebne. To co że po Norwesku bo w sądzie zostanie to przetłumaczone.

Witam wszystkich.Wczoraj poraz kolejny dostałem smutną wiadomość,otrzymałem wezwanie na policje na 6 grudnia w charakterze oskarżonego z art.51 kw.Zapewniam,że z tym również niemiałem doczynienia.Czy ten czyn podlega pod sąd grodzki,i czy tym razem policja może wysłać akt oskarżenia bez przesłuchania mnie?I jeszcze mam pytanie,czy ktoś z rodziny może być moim pełnomocnikiem?
W jaki sposób mogę teraz powiadomić policje o popełnieniu przestępstwa przez osobe która się za mnie podaje?

[cytat="martinno"]Czy ten czyn podlega pod sąd grodzki[/cytat]

Tak.

[cytat:qmk0qkap] czy tym razem policja może wysłać akt oskarżenia bez przesłuchania mnie?[/cytat:qmk0qkap]

W procedurze dotyczącej postępowania w sprawach o wykroczenia istnieje taka możliwość (opisana bodaj w okolicy art. 54 k.p.w.)

[cytat:qmk0qkap]I jeszcze mam pytanie,czy ktoś z rodziny może być moim pełnomocnikiem?[/cytat:qmk0qkap]

Nie, chyba że ten ktoś jest równocześnie adwokatem lub radcą prawnym.

Tu także napisałbym konsekwentnie pismo do prowadzącego czynności wyjasniające z informacją że przebywasz za granicą, że zachodzi podejrzenie że ktoś się pod Ciebie podszywa i wnosisz o przesłuchanie Cię w toku czynności wyjasniających, proponując termin przesłuchania, w którym będziesz w kraju, bądź o umożliwienie Ci złożenia wyjaśnień na piśmie (w sprawie o wykroczenie - inaczej niż w sprawie o przestępstwo - istnieje możliwość złożenia wyjaśnień na piśmie, gdy bezpośrednie przesłuchanie osoby podejrzanej jest związane z trudnościami).

Pan tonie zgubił jakiś dokumentów?

Nie,nie zgubiłem żadnych dokumentów ale za to ukradli mi auto w Norwegii w Oslo,po dwóch tygodniach auto znalazłem ale bez paszportów.Raczej nie łączył bym tych dwóch spraw.Ja jestem z Krakowa nowej huty i wezwania własnie mi z tamtąd przychodzą i wydaje mi się że musiał by to być zbieg okoliczności aby mógl ktoś się nim posłużyć.

Witam wszystkich forumowiczów.
Dzisiaj na mój adres zameldowania w Polsce został mi przysłany akt oskarżenia z którego wynika że 1 września niby ja w stanie po użyciu alkoholu miałem uderzyć strażnika miejskiego oraz zakłucać pożądek publiczny i używać słów obelżywych.W wyniku przeszukania nieznaleziono przy mnie żadnych dokumentów,a osoba która użyła moich danych podala niewłaściwą datę urodzenia,co jest zawarte w akcie oskarżenia.
Termin rozprawy wyznaczony na 27 grudnia,tak jak wcześniej prosiłem sąd o wyznaczenie takiego terminu,oczywiście będe obecny na rozprawie,w tym dniu będe już w Polsce.
Ale otrzymałem jeszcze jedno wezwanie,a brzmi ono tak;
Postanowieniem sądu rejonowego dla krakowa wydzial 2 karny,sprawa przeciwko mnie jako oskarżonego o przestępstwo z art.222.1kk,została skierowana do postępowania medjacyjnego i posiedzenie medjacyjne odbędzie się 19.grudnia w siedzibie mediatora w krakowie.
19 grudnia nie będzie mnie w Polsce,czy nieobecność wpłynie na moją niekorzyść?W jakim celu zostala ta sprawa skierowana również do mediatora?Czy powinienem wysłać do medjatora siostre w celu zlożenia wyjaśnień?
Proszę o odpowiedz
Dziękuje

Mediacja sprowadza się do pogodzenia się, z reguły jest później niższy wymiar kary. Czy jest tam adres mediatora?

Tak, jest adres pod który mam się zgłosić,jest to na ul Kieleckiej w krakowie

No cóż, wypadałoby powiadomić jakoś mediatora, najlepiej pisemnie o ile to zdąży dojść.
Nie powinno wpłynąć niekorzystnie, bo jak sadzę zostanie wykazana Pana niewinność i sprawa się zakończy.

Dziękuje za odpowiedzi,może być problem z dojściem na czas pisma do mediatora no chyba że poleconym,ale w takim razie wydaje mi sie to niekonieczne,myślę że wystarczy jeśli się pojawie na rozprawie.
Jeszcze miałbym pytanie odnośnie osoby która się za mnie podała,w razie pózniejszych dzialań jakie podejmie prokurator co do ustalenia i oskarżenia właściwej osoby za to przestępstwo,otóż czy mógłbym taką osobę oskarżyć i żądać odszkodowania albo zwrotu kosztów dojazdu do Polski na rozprawe,i kilku nieprzepracowanych dni z tego powodu?
Pozdrawiam i dziękuje bardzo za odpowiedzi.

Nie mam w tej chwili kodeksu pod ręką ale czy nie jest tak, że do mediacji sprawę można skierować tylko za zgodą stron (w tym oskarżonego)?

Czyżby więc ktoś, podając się za martinno wystąpił w tej sprawie przed Sądem i zgodził się na mediację...?

art. 23a KK
Kadi, masz rację wygląda na to, że ktoś przed Sądem wystąpił.

Niekoniecznie. Czasem najpierw jest skierowanie, a strony oświadczają się dopiero u mediatora.

Witam wszystkich.
Ja napisalem pismo do sądu tak jak radzil mi kadi wczesniej,z informacja ze przebywam za granicą naszego kraju i w pismie tym rowniez napisalem ze niemialem z ta sprawa nic wspulnego i ze jakaś osoba się podala za mnie.U medjatora sie nic niewyjasnilo poniewaz poszkodowany straznik miejski nie przyszedl na mediacje.Rozprawa odbedzie sie 27 grudnia i mam nadzieje ze sie wszystko wyjasni i zakonczy na jednej sprawie choc jest 5 swiadkow w tej sprawie.
Czy przed sadem moge żądać zwrotu kosztów dojazdu do sądu z mojego miejsca zamieszkania w Norwegii?Jesli nie to do kogo mam sie zwrucić o zwrot lub jakies odszkodowanie za niesluszne oskarżenie mnie?
Prosze o odpowiedz.

Zwrot kosztów dojazdu na rozprawe w roli oskarżonego Ci niestety nie służy. Odszkodowania możesz dochodzić ewentualnie od tej osoby, która doprowadziła do bezpodstawnego wszczęcia postępowania przeciwko Tobie.

[cytat:389ndr0j]
ze sie wszystko wyjasni i zakonczy na jednej sprawie choc jest 5 swiadkow w tej sprawie.
[/cytat:389ndr0j]

To jest możliwe choć niekoniecznie. Może być konieczność powołania biegłego z zakresu pisma .

Witam wszystkich.Na dzień dzisiejszy nie wiem na jakim etapie jest moja sprawa,choć odbyła się druga rozprawa 25.01.08 , jednak ja ,ani też nikt z moich bliskich nie wziął w niej udziału,ponieważ nie ma sensu tracić czasu.Jednak chciałbym się dowiedzieć ,na jakim etapie jest to postępowanie,na pierwszej sprawie sąd wziął ode mnie mój aktualny adres zamieszkania ,jednak do tej pory nie mam żadnej wiadomości w tej sprawie.
Czy jest taka opcja żeby sprawdzić to w sieci,poprzez stronę internetową sądu?
Bo dzwonił ani też pisał tam nie będę,gdyż jest to dla mnie strata pieniędzy.
Pozdrowienia z Oslo
Med vennlig Hilsen

Tzn Pan uważa że nie ma sensu tracić czasu. Może być bowiem tak, że Pan się nie pojawi, sąd Pana skaże, Pan nie będzie wiedział o wyroku a wyrok się uprawomocni.

Powrót