Nieslusznie pobrane alimenty

• Autor wątku Autor wątku mama92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Prosze o porade. Mialam przysadzone alimenty od swojego ojca ktore byly wyplacane z FA. W tamtym roku uczylam sie na studiach zaocznych lecz przez 4miesiace nie chodzilam na zajecia i nie poinformowalam o tym FA. Dostalam List o oddaniu sumy ktora nie slusznie pobralam przez te 4 miesiace. Mam pytanie czy moga zabrac mi mi ta sume z pieniedzy przyznanych na moje dziecko chodzi o zasilek rodzinny ktory mam na swoje dziecko. Boje sie o to bo w tym momencie jestem w trakcie poszukiwania pracy a jednak ten zasilek w jakies czastce pomaga. Z gory dziekuje za pomoc

kwoty uzyskane z 500+ nie podlegają zajęciu trąbią to wszystkie mediach tylko sluchac

Art.833

§ 6. Nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych oraz świadczenia z pomocy społecznej.

o to chodzi?

urząd nie zajmuje środków pieniężnych to robi komornik.

ale tu nie chodzi o egzekucje komorniczą tylko o fakt ze fundusz alimentacyjny upomina sie o zwrot nienalzenie pobranych swiadczeń.
do komornika jeszcze chwila, a wtedy nie zajmie kasy na dziecko, bo to nie podlega zajeciu. jak zauwazylas.

Powrót