Niesłusznie pobrane alimenty

• Autor wątku Autor wątku Adomini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adomini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. W kwietniu br wraz z córką zgodziliśmy się w sprawie uchylenia obowiązku alimentacyjnego z dniem 1 czerwca (ze względu na przewlekłość). Wyrok sądu uprawomocnił się 27 maja, z czego dopiero w połowie czerwca złożyłem ww w kancelarii komornika z powodu kłopotów z długim okresem oczekiwania na odpis. 17 lipca otrzymałem napisane 7 lipca potwierdzenie o umorzeniu od komornika ale w tym czasie pobrał z mojego wynagrodzenia jednomiesięczne alimenty. Po rozmowie telefonicznej z kancelarią komornika 19 lipca złożyłem wezwanie do zapłaty z terminem 3 dni który właśnie minął. Czy mam w tej sytuacji napisać skargę na czynności komornika? Dodam, że w tej samej kancelarii posiadam niespłacony dług który w moim mniemaniu nie powinien mieć wpływu na sprawę alimentów. Proszę o podpowiedź.

Czy mam w tej sytuacji napisać skargę na czynności komornika?
Co powiedział komornik? Co zrobił z tymi środkami, zdążył przekazać dla wierzyciela alimentacyjnego?
w tej samej kancelarii posiadam niespłacony dług
Wyegzekwowane środki (lub ich część) mogą zaspokoić wierzyciela niealimentacyjnego.

Środki za czerwiec oddała mi była żona, natomiast pobraną kwotę za lipiec zatrzymał komornik.

Reset321 napisał:
Co powiedział komornik? Co zrobił z tymi środkami, zdążył przekazać dla wierzyciela alimentacyjnego?

Wyegzekwowane środki (lub ich część) mogą zaspokoić wierzyciela niealimentacyjnego.

Ale to są dwie odrębne sprawy, z czego jedna wymaga zakończenia a więc także rozliczenia.

Komornik może zająć nadwyżkę ponad kwotę wolną od zajęcia (od lipca 2700 z groszem netto), jednak nie więcej niż 50% wynagrodzenia. Teraz policz.

Tak, ale po potrąceniu 50 procent powyżej kwoty wolnej tylko z rachunku bankowego, a nadpłaconej kwoty alimentów nie zwrócił na konto.

Z jakiego znowu rachunku bankowego? W poście pierwszym piszesz o zajęciu wynagrodzenia. Sprawdź w sieci ile komornik może zająć z wynagrodzenia, ile z rachunku z zachowaniem kwot wolnych od zajęcia. Znajdziesz wszystko bez problemu. Porównaj z wysokością swojego zajęcia niealimentacyjnego i wtedy wróć z pytaniami.

Powrót