Niesłusznie zawieszona emerytura?

• Autor wątku Autor wątku oldri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oldri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Moja matka 3 grudnia 2008 złożyła wniosek o emeryturę. 3 lutego 2009 roku przyszła decyzja, że wypłata emerytury została zawieszona gdyż matka kontynuowała zatrudnienie. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że od stycznia 2009 roku zmieniły się przepisy i w takim przypadku nie zawiesza się emerytury. W związku z tym mam pytanie czy decyzja wydana już w czasie kiedy obowiązują nowe przepisy nie powinna się opierać na nowych a nie na starych. Oczywiście też ZUS nie przysłał żadnych informacji o zmianach przepisów. Wynikiem tego jest że matka nie dostała słusznie należnej emerytury od stycznia do kwietnia bo za maj już chyba dostanie. Czy można jakoś odzyskać te pieniądze?

Wniosek byl zlozony w dacie obowiazywania starych przepisow, bowiem dopiero 8 stycznia weszla w zycie ustawa o emeryturach kapitalowych.

Stosownie do nowych przepisow- emerytury, do których prawo powstało począwszy od dnia 1 stycznia 2009 r., nie podlegają już zawieszeniu z uwagi na kontynuowanie zatrudnienia. Prawo do emerytury pana matki powstalo w grudniu, a zatem pod rzadem starych przepisow.

Do osób, którym emerytura została przyznana przed dniem 1 stycznia 2009 r., oddziały ZUS - realizując art. 45 ustawy o emeryturach kapitałowych - powinny wysłac Informację, w której wskaza, że podjęcie wypłaty emerytury może nastąpić na wniosek osoby zainteresowanej. Organ rentowy podejmie wypłatę emerytury od miesiąca zgłoszenia wniosku, nie wcześniej jednak niż od stycznia 2009 r.

Osobom, które mają zawieszoną emeryturę w myśl art. 103 ust. 2a ustawy emerytalnej – ZUS podejmie wypłatę świadczenia od miesiąca, w którym zgłoszą wniosek w tej sprawie. Przychód uzyskany w okresie, w którym prawo do emerytury było zawieszone w myśl wskazanego przepisu – nie podlega rozliczeniu.
Za miesiace, w ktorych zawieszono prawo do emerytury nie przysluguja zadne pieniadze.

Ja te nowe przepisy znam. Chodzi mi tylko o to że skoro weszły nowe przepisy w styczniu a decyzja była wydana w lutym to powinna być już na nowych przepisach skoro stare nie obowiązywały już?

Ale wniosek był złożony na początku grudnia 2008.

Powrót