Niesłuszny przelew - żądanie zwrotu od dewelopera

• Autor wątku Autor wątku Yoohn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yoohn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Nie jestem pewien czy wybrałem właściwy temat, ale mam problem z wyegzekwowaniem zwrotu przelewu.

Sprawa wygląda następująco:

1. Odebrałem mieszkanie z rynku pierwotnego i otrzymałem informację o opłatach (zaliczki na media) - na piśmie była informacje, że dotyczy to wszystkich kolejnych miesięcy i płatność zawsze do 10. każdego miesiąca.
  2. Pod koniec grudnia otrzymałem informację o podpisywanym akcie w dniu 10 stycznia (akt przenoszący własność).
  3. Ponieważ wiedziałem (bo komunikował to deweloper wcześniej), że przy podpisywaniu aktu wymagane są wszystkie płatności - za zaliczki również, więc by być na czysto zleciłem przelew czynszu za styczeń w dniu 1 stycznia - tak aby do czasu aktu zdązyli sobie wszystko zaksięgować, odnotować i żeby nie było problemów przy podpisywaniu aktu.
  4. Po moim zrealizowanym przelewie - kolejnego dnia (02.01.2017), otrzymałem od dewelopera informację, że budynek przejmuje firma zarządzająca (zgodnie z uchwałą nowo powołanego zarządu) i wszystkie płatności mają być kierowane do tej firmy.

W związku z powyższym, zażdądałem od dewelopera zwrotu przelewu za styczeń, jednak oni nie chcą mi go oddać - napisali, że rozliczymy się jak już przygotują rozliczenie zaliczek za rok ubiegły (2016) - kiedy to oni zarządzali nieruchomością. Mimo wszystko, napisałem, że tego rozliczenia nie mam, nie wiem kiedy będzie, nie wiem jak będzie wyglądało i że żądam zwrotu moich pieniędzy, a jak będę miał rozliczenie to wtedy też będę płacił - chyba logiczne.

Deweloper niestety cały czas mnie zwodzi i albo nie odpisuje wcale, albo po kilku wysłanych mailach odpisuje, że jeszcze trochę i te rozliczenia będą i że zwrócą mi różnicę...

Jak wygląda to w świetle prawa?
Czy oni mogą blokować w ten sposób moje środki?
Jak wyegzekwować zwrot wpłaconej kwoty?
Co na to przepisy?
Co mogę im napisać, aby w końcu oddali mi moje pieniądze?

Kwota nie jest wielka, ale chodzi po prostu o ich podejście i zwykłą uczciwość, a niestety z tym deweloperem wiecznie są jakieś problemy.

Czy można prosić o pomoc w tym temacie?

Wyslij wezwanie do zwrotu ale poczta za potwierdzeniem odbioru, daj im jakis termin, i dodaj, ze potem zacnziesz naliczac odsetki.

Myślałem o tym, tylko żeby stworzyć takie pismo, chyba powinienem się na coś powołać. Chcą z moich pieniędzy rozliczać coś, czego jeszcze nie ma, co dopiero szykują... Oni chyba nie mogą zarządzać w taki sposób moimi środkami. Nie dostałem od nich żadnego rozliczenia, żadnego wezwania do zapłaty, nie mogą przecież zarządzać moją kasą jak chcą. Chcę zwrotu całości, tylko co konkretnie mam im napisać?

Czy poniższa forma będzie w porządku?

W dniu 2017.01.01 zleciłem na Państwa konto przelew na poczet zaliczki za media za miesiąc styczeń 2017 – dotyczący mieszkania w Warszawie przy ulicy XXX, na kwotę 561,16 PLN.
Do niniejszego pisma załączam potwierdzenie tego przelewu. Następnego dnia 2 stycznia 2017 o godz:13:00 otrzymałem od Państwa poniższą informację:

„Informujemy, że na podstawie podjętej dnia 23.12.2016 r. uchwały nowym administratorem Osiedla YYY została firma ZZZ.
Osoby, które dotychczas nie podpisały umowy przyrzeczonej prosimy o wstrzymanie się z płatnościami za styczeń i kolejne okresy do momentu otrzymana nowych zawiadomień o wysokości stawek ustalonych przez nowego zarządcę.
Osoby, które nie podpisały jeszcze aktu notarialnego przenoszącego własność będą wpłacały na dotychczasowe konto kwoty według wyliczeń nowego administratora, natomiast osoby, które miały już akt przeniesienia powinni uzyskać informację w tej sprawie bezpośrednio od nowego zarządcy.”

W związku z powyższym, wzywam Państwa – firmę: AAAA AAAA AAAA NIP: 1234567890 do zwrócenia mi kwoty przelewu o którym mowa na wstępie i zapłaty 561,16 złotych przelewem bankowym, w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma, na konto z którego otrzymali Państwo wpływ, tj.:
numer konta

Absolutnie nie wyrażam zgody na rozliczenie tej kwoty na poczet rozliczeń zaliczek za rok ubiegły, których nawet nie otrzymałem – o ile już powstały. W przypadku braku wpłaty całości kwoty (tj. 561,16 PLN) w ww. terminie informuję, że skieruję sprawę na drogę postępowania cywilnego, co znacznie zwiększy należną kwotę o dodatkowe koszty sądowe oraz egzekucyjne.

Powrót