Niespałacany kredyt pod zastaw domu PROSZĘ O POMOC

• Autor wątku Autor wątku hope01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hope01

Witam,

Bardzo proszę o informacje i porady w danej sprawie. Otóż: Mój teść około 6 lat temu wziął kredyt pod zastaw domu. Zgodę na to podpisała moja teściowa i jej matka. Jak się później okazało teść poszedł sobie do innej, młodszej kobiety, zostawiając żonę bez pracy, bez środków do życia z dziećmi i rosnącym długiem.
Przez jakiś czas szwagier próbował spłacać raty kredytu, ale go to przerosło. Dług rosnął.
Z tego, co mówiła teściowa bank odsprzedał dług firmie windykacyjnej. Co więcej okazało się później (podobno), że bank (Skok Wesoła) udzielił teściowi kredytu, którego nie miał prawa mu dawać, jego wartość przekraczała bowiem wartość domu.
Sprawa wygląda tak, że od kilku lat teściowa nie dostaje żadnych pism, żadnych ponagleń do zapłaty długu. Generalnie nic w tej sprawie nie przychodzi. Raz jeden jedyny około roku temu ktoś przyjechał i robił zdjęcia wnętrz, ale kobieta powiedziała, że spokojnie, na ich potrzeby, nie na sprzedaż domu - i tyle.
Dodam, że dom to bliźniak przy głównej drodze krajowej. Z tyłu domu rzeka, która wylewa przy powodzi a po drugiej stronie drogi tory.

Wszystko rozchodzi się o to, że ona boi się zapytać o cokolwiek w tej sprawie, ponieważ obawia się, że firma sobie "przypomni" i ją eksmitują. A ona nie ma dokąd i za co iść, bo zarabia marne grosze, które ledwo starczają na opłaty i przeżycie. Z tego wszystkiego dom niszczeje, bo nie robimy żadnych remontów, ona nie chce, bo nie chce robić "dla kogoś".

Moje pytanie: Czy to nie dziwne, że nie przychodzą żadne pisma ponaglające do zapłaty, ani żadne inne w tej sprawie? Czy mogło to ulec przedawnieniu? Co można zrobić?

Bardzo dziekuję za odpowiedzi

Skok nie jest bankiem.
bank (Skok Wesoła) udzielił teściowi kredytu, którego nie miał prawa mu dawać, jego wartość przekraczała bowiem wartość domu.
Nie prawda. Miał prawo.
Czy to nie dziwne, że nie przychodzą żadne pisma ponaglające do zapłaty, ani żadne inne w tej sprawie?
Może i tak. Jak również to:
około roku temu ktoś przyjechał i robił zdjęcia wnętrz
Czy mogło to ulec przedawnieniu?
Z czego mamy to wywnioskować? Zero dat i informacje które do ustalenia czy zobowiazanie uległo przedawnieniu nic nie wnoszą. A wróżka w weekendy ma wolne.

Nie znam dat, szczegółów, bo nie widziałam papierów, a z mężem wtedy nie byłam.
Pytam orientacyjnie, a nie żeby ktoś mi pstryknął palcem i rozwiązał sprawę. Nie trzeba być opryskliwym od razu

Nie jest opryskliwy.... I nie zastaw a hipoteka. Jeżeli w KW Dział IV jest wpis, to SKOK zaspokoi się z zabezpieczenia, być może czeka aż ustanie współwłasność. A ze SKOKI bilansowo, pod kreską i robią porządek z trudnymi kredytami, to należy się spodziewać z ich strony radykalnych działań

Powrót