Niespłacana pożyczka ratalna

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek_81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek_81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witajcie,

mam taki problem.

Pożyczyłem kwotę x bez oprocentowania. Mam na to spisaną umowę. Spłata tej kwoty rozłożona była na 48 rat i pierwsza rata następowała w miesiącu następnym po podpisaniu umowy i przekazaniu kwoty w gotówce. Minęło 11 miesięcy i nie była spłacona ani jedna rata.

Kontaktowałem się telefonicznie, smsowo z pożyczkobiorcą wiele razy, ale bezskutecznie.

Czy w związku z tym mogę wypowiedzieć całą umowę pożyczki i egzekwować spłatę całego długu czy też tylko tych nie zapłaconych do tej pory rat? Niestety w umowie nie ma zapisu, że opóźnienie w spłacie którejkolwiek raty będzie skutkowało wypowiedzeniem całej umowy.

Czy raty, które są po terminie mogą być obciążone odsetkami ustawowymi?

Jak najlepiej rozpocząć dochodzenie zwrotu pożyczki - czy najpierw wysłać wezwanie do zapłaty? Jeśli tak, to rozumiem, że ja muszę wyliczyć kwotę ewentualnych odsetek ustawowych?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pożyczyłeś jako osoba prywatna osobie prywatnej?

to jest nie tylko problem prawa cywilnego, ale też karnego, masz do czynienia z wyłudzeniem.

Alladyn_A napisał:
to jest nie tylko problem prawa cywilnego, ale też karnego, masz do czynienia z wyłudzeniem.

Czyli kwalifikuje się to do zgłoszenia na policję czy jak?

Krzysiek_81 napisał:
Czyli kwalifikuje się to do zgłoszenia na policję czy jak?

Jeśli masz taką wolę, to 11 miesięcy czekania wystarczająco Cię do tego upoważnia. Twój dłużnik nie zapłacił ani złotówki jak dotąd. Jeśli nie Tobie, to Policji będzie już musiał to wytłumaczyć. Uchylając się przed spotkaniem z Policją dopiero narobi sobie kłopotów. Większych niż z komornikiem. Sądzę, że "pęknie" i coś tam odzyskasz.

Chciałbym najpierw załatwić to polubownie jeszcze wysyłając pierwsze pismo, tylko nie wiem czy z tak skonstruowaną umową mogę wypowiedzieć całą pożyczkę i dochodzić natychmiastowego (6 tygodni?) zwrotu całości czy tylko za te niezapłacone 11 miesięcy?

Czy mógłbyś napisać, z którego paragrafu kwalifikuje się to jako wyłudzenie? Zawarłbym to też w tym piśmie.

Art. 286. § 1 kk.
Jeżeli termin pożyczki jest oznaczony wypowiedz ją i wyznacz termin na spłatę np. 14 dni.

Ostatnia edycja:
Tylko, że termin spłaty całej pożyczki kończy się za 37 miesięcy, bo była rozłożona na raty i jak na razie minęło 11 miesięcy, czyli 11 rat, które były do spłaty. Dlatego dopytuję czy w świetle prawa mogę ubiegać się o zwrot nie zapłaconych do tej pory rat czy już całości, mimo, że termin spłaty ostatniej raty to 3.9.2021?

Naprawdę nikt nie jest w stanie podpowiedzieć czy mogę ubiegać się o zwrot całej kwoty czy tylko za tę niezapłaconą część, tj. 11 rat?

Przecież dostałeś odpowiedź w poście #8

Mass1910 napisał:
Przecież dostałeś odpowiedź w poście #8

Zgadza się, aczkolwiek odpowiedź nie jest jednoznaczna, dlatego dopytuję.

Poza tym co oznacza "termin pożyczki oznaczony"? Czy nie powinno być termin spłaty pożyczki? Nie wiem co autor miał na myśli?

Chciałbym dostać odpowiedź jednoznaczną, o ile to możliwe, żeby jej treść nie niosła ze sobą żadnych wątpliwości.

Myślę, że moja prośba jest dość zrozumiała, biorąc pod uwagę, że jesteśmy na forum prawnym...

No nic, odpowiedzi tu nie znalazłem... A niby największe forum prawne w Polsce. Jestem rozczarowany.

Przecież dostałeś odpowiedź. Masz wypowiedzieć umowę, wyznaczyć termin spłaty i możesz iść do sądu. O całość. A tak już - z ostrożności - zapytam. Dowód na przekazanie gotówki masz? Bo jeżeli raty miały być spłacane "po przekazaniu gotówki", a nie masz na to dowodu, to kiepsko to wygląda. Możesz liczyć te odsetki. Najbezpieczniej jednak (dla Ciebie) weź sobie do tego kogoś. Sam tego możesz nie ogarnąć

Ostatnia edycja:
Dzięki digiton.

Hmmm, dowodu na przekazanie gotówki nie mam. Byłem pewien, że sama umowa jest już dowodem????

Taka była treść umowy

1. Pożyczkodawca na mocy niniejszej umowy udziela Pożyczkobiorcy pożyczki pieniężnej w kwocie xxxxx zł (słownie: xxxxxxx złotych).
2. Wraz z podpisaniem umowy Pożyczkodawca przekazuje Pożyczkobiorcy w gotówce sumę pieniężną wymienioną w § 1 ust. 1, której odbiór Pożyczkobiorca kwituje przez podpisanie tejże umowy.
§ 2
1. Pożyczkobiorca zobowiązuje się do zwrotu przedmiotu pożyczki w comiesięcznych ratach w nieprzekraczalnym terminie 48 miesięcy od dnia podpisania niniejszej umowy pożyczki, zgodnie z Harmonogramem Spłat (załącznik 1), stanowiącym integralną część niniejszej umowy pożyczki.
2. Pożyczka jest nieoprocentowana.
§ 3
Raty pożyczki spłacane będą przelewem na rachunek bankowy pożyczkodawcy o numerze xxxxxxx

§ 4
W razie opóźnień w spłacie rat przedmiotu pożyczki w terminach określonych w Harmonogramie Spłat w załączniku 1 do niniejszej umowy pożyczki, Pożyczkobiorca zobowiązany jest do zapłaty odsetek za opóźnienie w wysokości dwukrotności wysokości odsetek ustawowych za opóźnienie za dany rok.
§ 5
W sprawach nieuregulowanych w niniejszej umowie stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego.
§ 6
Koszty związane z zawarciem niniejszej umowy ponosi Pożyczkobiorca.
§ 7
Zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
§ 8
Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Krzysiek_81 napisał:
2. Wraz z podpisaniem umowy Pożyczkodawca przekazuje Pożyczkobiorcy w gotówce sumę pieniężną wymienioną w § 1 ust. 1, której odbiór Pożyczkobiorca kwituje przez podpisanie tejże umowy.

..jeśli dłużnik podpisał tę umowę czytelnie, to z 2 punktu umowy wynka, że masz dowód przekazania pieniędzy, jest dobrze. Wypowiadasz umowę, określasz termin zwrotu całości pożyczki, kierujesz sprawę do sądu. Dodatkowo możesz zgłosić na policji wyłudzenie - ale to jest osobna sprawa.

Powrót