niespłacona pożyczka pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku reebok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reebok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Pożyczyłem mojej narzeczonej pieniądze na zakup nieruchomości, która miała być wspólna po ślubie. Kwota była przekazana przelewem na jej konto. Nie doszło do ślubu. Nie chcę oddać mi tych przelanych pieniędzy, jak je odzyskać?

"pożyczka na mieszkanie" 2500zł. Rok 2015, maj.

Wysylasz wezwanie do zwrotu za potwierdzeniem odbioru ze wskazaniem numeru konta i czasu na zwrot. informujesz, ze po tym terminie kierujesz sprawe do sądu. Jak nic sie nie wydarzy to jedyna opcja to wlasnie sąd.
Mozesz dodac tam jakies straszakowe bzdury typu "Przedsądowe wezwanie do zwrotu pozyczki" itp itd.

Dziękuję.
Ile lat wstecz działa prawo? 5 lat?
Iść z tym do radcy prawnego czy adwokata?

Obawiam się że pieniędzy nie odzyskasz bo po 3 latach dług się przedawnia, a też nie podpisaliście żadnej umowy domyślam się.

Damianx98 napisał:
Obawiam się że pieniędzy nie odzyskasz bo po 3 latach dług się przedawnia,
Nieprawda bo pożyczka prywatna przedawnia się po nowemu po 6 latach do tej pory było to 10 lat.

Jeżeli termin spłaty pożyczki nie był oznaczony to najpierw art. 723 kc. czyli wypowiedzieć umowę i wyznaczyć termin spłaty.

Ostatnia edycja:
Przedawnienie 6 lat, przerwiesz dowolną czynnością przed sądem. Termin wyznacz rozsądny, przy 2500 dwa tygodnie jest realne.

Witam! Czy komornik może zając sprzęt kupiony przez rodziców na raty za moje długi i co jesli wciąż płącą raty za ten sprzęt?

Czy komornik może zając sprzęt kupiony przez rodziców na raty za moje długi i co jesli wciąż płącą raty za ten sprzęt?
Zająć może. Zlicytować - nie da rady. Za mocne dowody na własność.

Powrót