niespłacona pożyczka

• Autor wątku Autor wątku danielsl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danielsl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam pytanie.
Pożyczyłem znajomej osobie 5tys. na okres miesiąca bez umowy lecz całą transakcje przekazania gotówki wraz z ustaleniami dotyczącymi spłaty posiadam nagraną w dobrej jakości czy w przypadku braku spłaty będzie to wiarygodny dowód dla sądu?

Dowód dobry. Problem w tym czy sąd dopuści dowód. art. 720kc

generalnie przepisy przewidują, aby umowa pożyczki była stwierdzona pismem. Jest to zabezpieczenie dla celów dowodowych w przypadku ewentualnego braku zwrotu pożyczki. Czy sąd uzna dowód? ocena sedziego jest swobodna, ale przewaznie nagrania audio odpadają, zawsze można podnieść, że zostały spreparowane i już jest po dowodzie. Pytanie tez, co masz wpisane w tytule przelewu? pożyczka? jeśli tak nie powinno być problemu w dochodzeniu tego. Ponadto, zawsze mogą wchodzić w grę przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu

Zgoda. Tylko czy wystarczy jej determinacji? Wątpię też, by sama siebie, reprezentując -dała radę. Z postu wynika też (tak to zrozumiałem, że nastąpiło przekazanie gotówki z "reki do ręki. Stąd nagranie)
I najważniejsze pytająca pyta o przyszłość. Co będzie...jak nie otrzyma zwrotu. Być może jest jeszcze czas by sporządzić stosowną Umowę

umowa albo oświadczenie o uznaniu długu bo z autopsji wiem, iż nagrania audio, nie ważne w jak dobrej jakości, zazwyczaj nie są dopuszczane jako dowód w sprawie

To ciekawe, że nagrania nie są dopuszczane. Ja mam inne doświadczenia - nagrania audio czy video są dowodem jak wszystko inne i nigdy nie miałem z tym problemu. czy innym zaś jest ich moc dowodowa. Tutaj warto się czymś podeprzeć - np. dowodem wypłaty kwoty pożyczki z bankomatu w tym samym dniu, etc.

Powrót