Niespłacony kredyt ***

• Autor wątku Autor wątku adam654
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam654

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Z przyczyn losowych nie mogłem wcześniej spłacać kredytu. Firma *** wypowiedziała mu umowę i chce skierować wniosek do sądu o uzyskanie tytułu wykonawczego do komornika. Pożyczkę mogę spłacać od stycznia jednak firma ta nie chce przystać na moją propozycje. Co zrobić gdy sprawa trafi do sądu? Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuje za wszystkie. Pozdrawiam

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pożyczka

Przyznam, że nie rozumiem pytania, możesz rozwinąć ?

Pożyczka w ***

Dziękuje za zainteresowanie tematem. Chodzi mi o to czy będe miał możliwość powalczyć w sądzie o spłatę długu w ratach, czy też sąd przyśle mi komornika. Co stanie się jeżeli firma pożyczkowa zwróci się o taki tyluł wykonawczy? Jak to wygląda w praktyce? Z góry dziękuje za pomoc.

RE: Pożyczka w ***

adam654 napisał:
Chodzi mi o to czy będe miał możliwość powalczyć w sądzie o spłatę długu w ratach, czy też sąd przyśle mi komornika
Sąd wyda nakaz co do całości zadłużenia. Natomiast Komornika nie przysyła Sąd, tylko wierzyciel składa u niego wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego, pisząc zrozumiale, to wierzyciel przyśle komornika.
adam654 napisał:
Jak to wygląda w praktyce?
Odpowiedź powyżej.

Czy Ja mogę złożyć sprzeciw od takiego nakazu? Czy to jest nakaz zapłaty?

Czy będe wzywany do sądu? Chcę porozumieć się w sądzie z wierzycielem i spłacać w ratach ten dług. Co mam zrobić? Proszę o poradę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Proponowałbym wpłacić jakąś kwotę dopiero później z nimi rozmawiać na temat ewentualnych splat. Tak to inaczej patrzą. Sam przez to przechodziłem. Ze swojej strony napiszę tylko tyle ze nawet jeśli umówisz się z nimi na wpłaty to i tak mogą pójść do sądu i często tak robią dlatego te ich ugody są nic nie warte. W moim przypadku bylo tak ze po wypowiedzeniu umowy kredytu do spłaty miałem nieco ponad 2 tyś. Dogadalem sie z nimi na 300zl miesiecznie placilem 400-500 a i tak gdy zostawalo mi 900zl to zlozyli pozew do sadu czego zapewniali ze nie zrobią. Z drugiej strony może warto próbować się dogadać by uniknąć dodatkowych kosztów.

Powrót