Niespłacony leasing

• Autor wątku Autor wątku arczello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arczello

Witam jestem nowym uzytkownikiem i mam pytanie a nie wiem jak zalozyc post.

Mialem lising ktorego nie splacilem i get back naliczyl mi dlug na 150 tys ktorego nie uznalem , minelo ok 4 lat wiec ulegl przedawnieniu.

Ale tydzien temu przyszedl do mnie jakis gosc przedstawiajac sie ze jest z get backu , zaskoczyl mnie totalnie : pytajac czy splace dlug ja mu odpowiedzialem ze nie uznaje tego dlugu i nie bede splacal. On wciagnal jakiegos tableta i powiedzial ze ok i zebym podpisal ze nie splacam dlugu i tyle.
Glupi bylem i cos podpisalem nawet nie wiem co , teraz pytanie CO MAM ZROBIC , byc moze swiadomie mnie wprowadzil w blad w celu osiagniecia przezmnie nie korzysci majatkowej.

POMOCY CO MAM ZROBIC ? Jak myslicie isc do prawnika ? zadzwonic do get backa ? poprosic o pismo ? zastraszyc ich ?

Moze dlug ulegl przedawnieniu i podpisalem go od nowa , a gosc mnie oszukal poprostu ?

RE: Nakaz zapłaty - lepiej zaskarżyć czy oddać do rejonowego ?

Glupi bylem i cos podpisalem nawet nie wiem co
Wiesz co... Jest takie powiedzenie: "Czemuś biedny? ....."

I ono idealnie ilustruje tą sytuację.

Po co Ci iść do prawnika albo robić cokolwiek? Jeśli zrzekłeś się zarzutu przedawnienia, to jeszcze nie koniec świata, czekaj spokojnie na ruch GB.

Co to znaczy ze sie zrzeklem zarzutu przedawnienie , mozesz mi wytlumaczyc ...
Wiec czekac spokojnie ? Nic zlego nie zrobilem ?

Syphar napisał:
Jeśli zrzekłeś się zarzutu przedawnienia, to jeszcze nie koniec świata
Po prostu zapłacisz, to co i tak jesteś winien.

Po prostu zapłacisz, to co i tak jesteś winien.
Zobaczymy czy wykażą roszczenie i cesję wraz z załącznikiem, a nie "wyciągiem z załącznika". Niepodpisanym zresztą. Akurat oni mają "talent".

Wiec czekac spokojnie ? Nic zlego nie zrobilem ?
Możliwe, że zrzekłeś się zarzutu przedawnienia, to nie jest "nic złego nie zrobiłem", ale nadal istnieje szansa, że się wybronisz.

A na drugi raz nie podpisuj, jak nie uznajesz...

Hmmm jezeli popisujac dokument gosc mi powiedzial ze to nie uznanie dlugu a chodzilo o zrzekniecie sie przedawnienia , to nie mozna tego podciagnac pod swiadome wprowadzenie w blad ?

arczello napisał:
Hmmm jezeli popisujac dokument gosc mi powiedzial ze to nie uznanie dlugu a chodzilo o zrzekniecie sie przedawnienia , to nie mozna tego podciagnac pod swiadome wprowadzenie w blad ?
Nie.

Czyli dalem sie oszukac, bo bylo przedawnienie ;/ i po sprawie ?

p.s Dziekuje za pomocne odpowiedzi

Ostatnia edycja:

Po sprawie to nie, ale będzie znacznie trudniej, jeśli to co podpisałeś, to było zrzeczenie się zarzutu przedawnienia.

Swoją drogą zawsze podpisujesz bez czytania?

Prawnik nie jest Ci potrzebny właśnie z tego powodu. Bo prawnik to nie wróżka i nie będzie wiedział co Ty tak naprawdę podpisałeś. A od tego zależy co robić dalej.

Hmmm ... Wiec teraz czekac na ich ruch , ogolnie dlug byl wyimaginowany nawet komornika nie mialem nigdy prawdziwego firma lisingowa zminila nazwe kombinacje ... Tylko teraz pytanie co ja moglem podpisac ;/ MINELO KILKA TYGODNI OD TEGO I CISZA

Ostatnia edycja:

Jeżeli jest jak piszesz, to kwestia zrzeczenia się ewentualnego przedawnienia to jeszcze nie gwóźdź do trumny, bo przy "kombinacjach" gdzieś się mógł dowód na istnienie roszczenia zagubić. Ale znów - nie wiadomo co podpisałeś.

Wiem ze troche musztarda po obiedzie ... Ale co w y byscie zrobili ? Czekali ? Czy napisali do get backa ze chce kopie tego co podpisalem ?

P.S JAK SIE ZAKLADA NOWY POST

Ostatnia edycja:

Opisze sprawe : Wziolem lising na busa mialem jezdzic pod spedycja , jak sie okazalo nie bylo pracy w tej spedycji wiec oddalem busa i stracilem wklad poczatkowy , firma naliczyla i kazala mi zaplacic jak bym tego busa im nie oddal 150 tys choc uzytkowalem go tylko 6 tyg i zostal oddany. Nie uznalem dlugu , raz byl komornik powiedzialem ze nie mam nic a ni busa i nie uznaje dlugu. No po jakims czasie firma lisingowa zminila nazwe itp. Wysylali mi jakies pisma ale sadowi komornicy to umarzali z powodu braku moziliwosci splaty , a teraz po 4 latach taka sytuacja jak wam opisalem

raz byl komornik
No skądś się wziął. Czyli nie jest to przedawnione, a Twoje uznanie bądź nie nie ma żadnego znaczenia, bo wierzyciel dysponuje tytułem. Prawdpodobnie wystawionym na wierzyciela pierwotnego.

Jak potem było więcej komorników sądowych, to pewnie i klauzulę na siebie mają.

No to teraz pozostaje Ci spłacić.

Albo oglosic upadlosc ?

PS KOMORNIK BYL JEDEN NA SAMYM POCZATKU I TYLE CISZA OD 4 LAT NAWET EGZEKUCJI NA KONCIE NIE MIALEM
CHYBA ZE CZYCHAJA ZE KIEDYS BEDE MIAL COS KONRETNIEJSZEGO

Ostatnia edycja:

arczello napisał:
Nie uznalem dlugu
W tej sytuacji, to brzmi jak w dawnych czasach: "radziecki bramkarz nie uznał gola".

NOWY BUS KOSZTOWAL 150 TYS JA IM GO ODDALEM PO 6 TYG I STRACILEM 30 TYS WKLADU A ONI NALICZYLI SOBIE JESZCZE 150 TYS :o , TY BYS UZNAL TAKI DLUG ? SKORO NALICZYLI GO LEGALNIE CZEMU NIE MIALEM NAWET EGZEKUCJI NA KONCIE PRZEZ TE 4 LATA ?

"radziecki bramkarz nie uznał gola". ciekawe porownanie :)

arczello napisał:
CZEMU NIE MIALEM NAWET EGZEKUCJI NA KONCIE PRZEZ TE 4 LATA ?
Napisałeś, że miałeś:
arczello napisał:
raz byl komornik
arczello napisał:
sadowi komornicy to umarzali z powodu braku moziliwosci splaty
A skoro byli komornicy, to musiało być postępowanie sądowe. Dlaczego w trakcie postępowania sądowego (tylko wtedy był na to czas) nie udowodniłeś swoich racji?
arczello napisał:
"radziecki bramkarz nie uznał gola". ciekawe porownanie
Właśnie dlatego można porównać te sytuacje, że i w jednym przypadku (czy roszczenie jest zasadne) i w drugim przypadku (czy gol został strzelony prawidłowo) decyduje sędzia. Nie zaś zainteresowany (chyba, że to mecz ZSRR - Polska w latach pięćdziesiątych).

Ostatnia edycja:
Powrót