Niesprawiedliwe ocenianie przez nauczyciela

• Autor wątku Autor wątku mateo536
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateo536

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, otóż chodzę do klasy 4 technikum i rok temu w 3 klasie miałem poprawkę z historii, której i tak nie zaliczyłem więc otrzymałem warunkową promocję do klasy 4. I od września ten nauczyciel mówiąc delikatnie "uwziął się". Mówi, że mam zaliczyć 3 klasę, bo dostałem warunek. Wpisał mi 1 za to że nie poprawiłem 3 klasy oraz drugą 1 za końcową ocenę 3 klasy (uznał, że w 4 klasie weźmie pod uwagę 3 klasę i wpisze z niej oceny końcowe - miałem warunek, więc miałem 1 na koniec roku). Oraz niesprawiedliwe ocenianie sprawdzianu - był pisemny i na 3 pytania napisałem prawie 3 strony (to co wymagał - daty, przyczyny, skutki). I wpisał marne 2-, a powinno być na pewno wyżej. Drugi sprawdzian (poprawa) zadał jedno pytanie, napisałem to co wymagał i również 2- dostałem. Moje oceny to 1,1+,2- ,2- za sprawdziany oraz te dwie 1 za 3 klasę. Czytałem, że można odwołać się od oceny końcowej, ale wtedy przeprowadzany jest sprawdzian i odpowiedź ustna przy komisji. Nie lubię tego przedmiotu i mam dosyć spory problem z jego nauką, więc nauka i zaliczenie całej klasy jest - bym uznał, praktycznie nie możliwe, abym się nauczył na ten egzamin. Raz na lekcji powiedział, że rozmawiałem z dyrektorem po poprawce i miałem w 4 klasie zaliczać poprzednią, problem w tym, że po poprawce opuściłem szkołę, bo nie wiedziałem, że trzeba podpisywać kartkę o warunek, więc nie miałem nawet możliwości rozmawiać z dyrektorem, ale on powiedział inaczej (o warunek podpisywałem następnego dnia).
Moglibyście doradzić co można by zrobić? Nie chciałbym czwartej klasy powtarzać, tym bardziej, że inne przedmioty mam zaliczone.

przeczytaj (w odpowiednich przepisach) co oznacza "warunek" - tj.: "...uczeń otrzymuje warunkowo promocję, jeśli uzupełni braki w nastepnej klasie".
Uzupełniłeś?

Powrót