Niesprawiedliwy Wyrok

• Autor wątku Autor wątku Wisti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wisti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moje Pytanie to czy Jeśli . nie dostałem wyroku prawomocnego do reki to czy może osoba która mnie pozwała egzekwować jakieś pieniądze . i to nie ode mnie tylko od mojej Rodziny ??
podobno wyrok jest Prawomocny ale ja sie dowiedziałem od osoby która mnie oskarża !!

a Jeśli nawet Wyrok Jest Prawomocny to czy moge sie odwołac !!
Jestem Pozwany z Pomówienia o Wandalizm !! a osoba która mnie Ponoć widział 3 Razy zmieniała zeznania !!

Proszę o Pomoc :o

a ile masz lat? i wogóle o co chodzi....?

Mam 21 lat !! .. mieszkam z Rodzicami a osoba która mnie pozwała jest administratorem prywatnej kamiennicy !! w której mieszkam !! niek mnie nie złapał za rękę. mam tzw. Alibi i dwóch świadków !! a świadek oskarżycielki tez jest mieszkańcem tego domu !! i podczas sprawy zmieniała Zeznania 3 razy !!

Prosze zwrócić się do sądu i ustalić, jaką wyrok ma treść oraz czy jest prawomocny.
Wyrok dotyczy Pana , a nie rodziców.

a Jeśli wyrok będzie prawomocny .. w sadzie grodzkim .. to mogę złożyć odwołanie od wyroku ??

a tak w nawiasie mówiąc .. to chyba tylko w Polsce jest możliwe .. ze świadek może 3 razy zmieniać zeznania !! i dalej Być Wiarygodny dla sądu !!

Sąd ocenia materiał dowodowy...w tym wiarygodność i treść zeznań świadków...

[cytat:20y820f3]
a Jeśli wyrok będzie prawomocny .. w sadzie grodzkim .. to mogę złożyć odwołanie od wyroku ??
[/cytat:20y820f3]

W zasadzie nie.

to jeśli zostałem niewinnie skazany . to nie mam żadnych praw ?? i już nie da sie nic z tym zrobić ?? nawet pod warzyć wiarygodności świadka ??

Można napisać wniosek o przywrócenie terminu do złożenia apelacji, który składa się wraz z apelacją do Sądu, który wydał wyrok. By taki wniosek wraz z apelacją został rozpatrzony pozytywnie, należy wykazać dlaczego uchybiło się terminu do złożenia apelacji (kwestia czy to jest wyrok nakazowy czy wyrok zwykły/zaoczny - wtedy analogicznie sprzeciw zamiast apelacji). Apelację można bowiem złożyć w terminie 14 dni (w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyroku należy złożyć wniosek o uzasadnienie wyroku, następnie po otrzymaniu wyroku wraz z uzasadnieniem, w przeciągu 7 dni apelację do sądu wyższej instancji za pośrednictwem sądu, który wydał wyrok. Apelacja zostanie przyjęta, jeżeli strona odwołująca wykaże, że dopiero teraz ustały przeszkody, które uniemożliwiły złożenie apelacji w terminie.

A mi się wydaje , że jeżeli skazany nie leżał w szpitalu z utraconą przytomnością i dlatego nie apelował , to nic się nie da zrobić .
To tak pół żartem ale stwierdzenie wielce prawdopodobne, bo o konsekwencjach nie odbierania korespondencji powiadamia się podejrzanego na pierwszym przesłuchaniu.

[cytat="labla"]...bo o konsekwencjach nie odbierania korespondencji powiadamia się podejrzanego na pierwszym przesłuchaniu.[/cytat]
Ciekawe, kto ma obowiazek poinformowac o tym:?:

Organ prowadzący czynności , zaraz na początku podpisuje sie karteczkę z prawami i obowiązkami podejrzanego , a że nie każdy ją czyta to już inna historia.

[cytat="labla"]Organ prowadzący czynności , zaraz na początku podpisuje sie karteczkę z prawami i obowiązkami podejrzanego , a że nie każdy ją czyta to już inna historia.[/cytat]
Zgadzam sie, nie kazdy czyta :) ale to i tak ciekawe, a jak na tej kartce nie ma takiej informacji, to co wtedy :?:

a tak panowie z innej Beczki !! powiecie mi Jedno .. jesli świadek przed Sadem zmienia Zeznana 3 krotnie .. to czy dalej Jest Wiarygodny dla sądu ??
Bo ja cos tego nie rozumiem :?

To by się trzeba zapytać tego sędziego, co sprawę sądził.

Powrót