Niestawienie się na odczytaniu wyroku.

• Autor wątku Autor wątku tukr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tukr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Na środę mam termin stawienia się w sądzie na odczytaniu wyroku w sprawie karnej. Los chciał,że od wczoraj leżę ze złamaną nogą i moje stawienie się nie jest możliwe. Tu moje pytanie. Czy w takiej sąd ogłosi wyrok bez mojej obecności czy wyznaczy nowy termin posiedzenia? Wysłałem zwolnienie pocztą ale co będzie jeśli nie dotrze na czas? Czy sąd może uznać usprawiedliwienie jeśli wcześniej zadzwonię do sekretariatu i wyjaśnię powody mojej niestawienia się oraz poinformuję o wysłaniu zwolnienia? Dodam, że wcześniej na wszystkie rozprawy i wezwania stawiałem się.

ps.nie jestem pewien czy to odpowiedni dział,wydał mi się najlepszy

Wg mnie powinien Pan oprócz usprawiedliwienia wnieść o nieprzeprowadzanie czynności pod Pana nieobecność -art.117 par 2 kpk.
Tak mi sie przynajmniej zdaje. Nie wiem natomiast jaki jest cel nieogłaszania wyroku pod Pana nieobecność?

Nie mam żadnego celu w nieogłaszaniu wyroku pod moją nieobecność. Bardzie myślę o tym czy mogę zostać dodatkowo ukarany np.grzywną za niestawiennictwo (jeśli zwolnienie lekarskie nie dotrze na czas). Jeśli wyrok zostanie ogłoszony to skąd będę znał jego treść? Sąd zdaje się nie ma obowiązku wysyłania odpisu jeśli nie przebywam w areszcie.

Nie ma. Ale w zasadzie moża Pan wnieść o doręczenie wyroku z uzasadnieniem. A jesli nie chce Pan wnosić apelacji - można iść do sądu i zapytać potem.

Sąd ogłosi wyrok pod Twoją nieobecność nawet w razie przesłania zwolnienia i wniesienia o nieprzeprowadzanie czynności.

Powrót