Niestawienie się w urzędzie i zgłoszenie wyjazdu

• Autor wątku Autor wątku annakaminska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annakaminska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Na dzień 10.06 miałam wyznaczony termin w urzędzie pracy. Kilka dni wcześniej wysłałam do urzędu drogą elektroniczną dokument Zgłoszenie wyjazdu lub braku gotowości do podjęcia zatrudnienia, w którym zaznaczyłam, że w dniach 10.06-19.06 z powodu wyjazdu za granicę nie będę mogła stawić się w urzędzie. Z tego co czytałam, raz na rok przysługuje mi taka możliwość, jeżeli pobyt za granicą wynosi nie więcej niż 9 dni. Wysłany przeze mnie dokument pozostał bez odpowiedzi, w wyznaczonym terminie oczywiście sięnie stawiłam, i teraz z tego powodui mam zostać usunięta z urzędu. Będę się odwoływać, ale chciałam się jeszcze upewnić, czy racja jest po mojej stronie, w końcu uprzedziłam dany urząd, wysyłając wcześniej zgłoszenie o wyjeździe?

Taki "urlop"nalezy się kazdemu bezrobotnemu, tylko nalezy poinformowac UP w odpowiedni sposób. Może wysłałas na zły adres, a może UP nie przwidział wysłania drogą elektroniczną

izaw8 napisał:
może UP nie przwidział wysłania drogą elektroniczną

PUP musi prowadzić elektroniczną skrzynkę podawczą. Art. 16 ust. 1a ustawy o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.

annakaminska napisał:
Kilka dni wcześniej wysłałam do urzędu drogą elektroniczną dokument Zgłoszenie wyjazdu lub braku gotowości do podjęcia zatrudnienia, (...) Wysłany przeze mnie dokument pozostał bez odpowiedzi, w wyznaczonym terminie oczywiście sięnie stawiłam, i teraz z tego powodui mam zostać usunięta z urzędu. Będę się odwoływać, ale chciałam się jeszcze upewnić, czy racja jest po mojej stronie, w końcu uprzedziłam dany urząd, wysyłając wcześniej zgłoszenie o wyjeździe?
ejtykoles napisał:
Wyslalas na meila czy epuap ?
Oto kluczowe pytanie. Jeśli był to email, to urząd nie miał możliwości zweryfikować faktycznego nadawcy zgłoszenia (ile to razy do maila ma dostęp cała rzesza znajomych...), ale jeśli za pośrednictwem epuap, to już inaczej ma się sprawa....

Powrót