niestawiennictwo

• Autor wątku Autor wątku adamf88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamf88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam dzisiaj otrzymałem wezwanie do sądu (jako świadek) w sprawie wypadku samochodowego, tylko ze w terminie rozprawy mam 50km dalej egzamin (na studiach) na którym musze być. Co mam w tym wypadku zrobić ? Można zajechać tam i złożyć szybciej zeznania.... ?

>złożyć szybciej zeznania.... ?

Szybciej? A kto cię wysłucha? Sekretarka czy ochroniarz przy drzwiach?

Weź zaświadczenie z dziekanatu, że masz egzamin i wyślij do Sądu dodając, że nie możesz się stawić oraz prosisz o usprawiedliwienie oraz o wyznaczenie innego terminu przesłuchania.

albo załatw sobie zaświadczenie od lekarza ,że w tym dniu byłaś na wizycie i nic Ci nie zrobią

> albo załatw sobie zaświadczenie od lekarza ,że w tym dniu byłaś na wizycie i nic Ci nie zrobią

O, wyłudzenie poświadczenia nieprawdy, albo nawet korupcja... Rywina własnie za podobne rzeczy wsadzili...

dziwne ja ostatnio tak zrobiłam i mogą mi naskoczyć...uprzedziłam pisemnie,że w tym dniu mnie nie będzie i przedstawie na następnej rozprawie zaświadczenie od lekarza...

nosferatu napisał:
dziwne ja ostatnio tak zrobiłam i mogą mi naskoczyć...uprzedziłam pisemnie,że w tym dniu mnie nie będzie i przedstawie na następnej rozprawie zaświadczenie od lekarza...

Obyś się nie zdziwił kto komu może naskoczyć...
Zaświadczenie wystawione przez "zwykłego" lekarza nie ma żadnej mocy prawnej, i jako takie jest kawałkiem bezwartościowego papieru.
Aby mieć zwolnienie które będzie honorował sąd, musiałbyś zwolnienie od lekarza który jest biegłym sądowym.

Jeśli więc nie masz zaświadczenia od biegłego, a sędzia będzie miał zły humor, to pamiętaj o tym że realnie grozi Ci (zakładam że jesteś świadkiem) do 5.000zł kary finansowej i / lub do 30 dni aresztu. :D

1. nie zdziwił tylko zdziwiła ;)
2.a jest już po kolejnej rozprawie i jakoś wzieli pod uwage moje zaświadczenie ;)
3. a i tak dostałam zawiasy ;]

Powrót