Nieświadome oszustwo na OLX

• Autor wątku Autor wątku bleub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bleub

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
niedawno sprzedałem poprzez portal OLX zafoliowaną grę komputerową. Kupujący po odebraniu przesyłki zgłosił roszczenia, nazywa mnie oszustem i grozi sądem, bowiem po zerwaniu folii i otwarciu pudełka w środku przedmiot nosi wyraźne ślady użytkowania. Grę zakupiłem już dobre kilka lat temu jako nową i nie zdawałem sobie sprawy, że sam zostałem oszukany i przedmiot mógł być już wcześniej używany, po czym ponownie zafoliowany. Wystawiłem go w takim samym stanie, w jakim onegdaj kupiłem. Jak w takiej sytuacji wygląda kwestia wyjątków od prawa odstąpienia od umowy? Grozi mi postępowanie karne?
Będę niezmiernie wdzięczny za ewentualną pomoc :)
Pozdrawiam!

Ma jakieś zdjęcia, wideo z rozpakowania gry? Niech udowodni, że to nie on grę/płytę doprowadził do takiego stanu. Ty sprzedałeś grę w folii, nową i taki jest stan faktyczny.

Dostałem tego samego dnia zdjęcia przedmiotu i wnętrze faktycznie wygląda na używane. Gość może mieć więc i filmik z otwierania, choć to mało prawdopodobne.

bleub napisał:
Gość może mieć więc i filmik z otwierania
Samo otwieranie to niewiele. Przecież mógł otworzyć wcześniej, podmienić, zakleić, otworzyć jeszcze raz jednak tym razem nagrywając. Gdyby miał nagranie od chwili odbioru do chwili otwarcia, wtedy to już inaczej wygląda.

Powrót