Nieświadome zawarcie umowy na odległość bez pełnomocnictwa

• Autor wątku Autor wątku jaKwiat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaKwiat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
chciałem prosić o pomoc prawną w sprawie podobnej do opisywanej tutaj:

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/545985-zawarcie-umowy-usluga-na-odleglosc-odstapienie-11.html

Sprawa dotyczy tej samej firmy - *moderacja*.

Różnica jest jedynie taka, że jestem administratorem domeny, strony oraz adresu email firmy, której dotyczy ten problem. Nie mam prawa do zawierania umowy w imieniu właściciela firmy, którą obsługuję.

Zauważyłem, że w wynikach Google pojawił się ranking firm z takiej samej branży, jak ta, którą administruję, jak się później okazało prowadzony przez *moderacja*. Chcąc usunąć dane firmy z tego rankingu zalogowałem się do serwisu, podając adres email. Na pocztę przyszła wiadomość z linkiem aktywacyjnym i zalogowałem się do serwisu. Po ok. kilkunastu minutach przyszła faktura VAT, co wywołało moje zdziwienie, ponieważ żadnej usługi nie zamawiałem oraz żadne koszty nie zostały mi przedstawione. Dodatkowo nie ma opcji, żeby zrezygnować z usługi ani usunąć dane. Do właściciela firmy, którą obsługuję, przyszło za potwierdzeniem odbioru, przedsądowe wezwanie do zapłaty razem z karą.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. W jaki sposób właściciel firmy, którą obsługuję, powinien skontaktować się z firmą *moderacja*, aby oficjalnie powiadomić, że nie zawierał z nimi umowy i żądania zapłaty są bezpodstawne? Czy w jakiś sposób ja powinienem się skontaktować z tą firmą? Czy zawiadomić policję o próbie wyłudzenia?

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót