Nieświadomie...

• Autor wątku Autor wątku dombus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dombus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, mam taką sprawę, napisał do mnie jakiś koleś i prosił mnie żebym mu pomógł miał mi zapłacić, pomogłem mu z założeniem konta np. na nokaut. on może się okazać oszustem, niby wpisałem jego dane do firmy itp. czy ja mogę mieć jakieś konsekwencje? ;/

No gości napisał żebym mu pomógł pozakładać sklepy w zamian miałem dostać kase, wszytko zrobiłem, ale coś mnie wzięło żeby go sprawdzić(za późno) no i okazało sie ze ma konto na allegro zawieszone i wlg. złe opinie w sieci że oszust. Teraz sklepy działają, a boje się o siebie że mu w tym pomagałem ale nieświadomie. kurde nie chcę iść do więzienia..

no nic nie wiedziałem, koles sam mnie powkręcał, isc na policję?

No weź się zastanów... Jesteś murarzem, budujesz komuś sklep, ten ktoś potem oszukuje w tym sklepie w jakiś sposób swoich klientów, z jakiego powodu masz za to odpowiadać?

harmattan jest coś takiego jak pomocnictwo - Art. 18. § 3. KK - w skrócie odpowiedzialność za dostarczanie narzędzi, które chociażby ułatwiły popełnienia przestępstwa. Nie należy pomocnictwa mylić ze współsprawstwem (współudziałem).

Twój przykład i problem autora tematu się jednak pod to nie kwalifikuje :) Nie znając zamiarów co do popełnienia przestepstwa nie możesz odpowiadać za pomoc w popełnieniu przestępstwa.

Mając jedynie podejrzenia, ze względu na reputacje, o tym że ktoś popełnia przestępstwo, nie masz powodów aby informować o tym Policję.

Pozdrawiam :cool:

Jasne. Dla ścisłości zacytuję: "Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie".

Tak jak napisałem udziela pomocy w popełnieniu przestępstwa, nie należy tego mylić z podżeganiem. Dziwnie zaznaczyłeś ten fragment pomijając najważniejsze ... że taka osoba, swoim zachowaniem ułatwia popełnienie przestepstwa.

Pozdrawiam :cool:

Zaznaczyłem ten fragment, bo moim zdaniem właśnie te słowa świadczą o tym, że działanie autora tematu nie wypełnia znamion przestępstwa z tego artykułu. Bo swoim zachowaniem być może ułatwił popełnienie przestępstwa (pomógł pozyskać do tego narzędzie, system internetowy), ale jego zamiarem nie było, aby osoba, której pomógł, dokonała czynu zabronionego, tylko aby mogła handlować (z założenia legalnie).

Powrót