Nieświadomy plagiat

• Autor wątku Autor wątku tonfa_bot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonfa_bot

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, czy jeśli osoba stworzyła utwór nie będąc świadoma wcześniejszego zapoznania się z podobnym utworem drugiej osoby (bo o tym zapomniała), a następnie po jakimś czasie przypomniała sobie o tym, to czy jest zobowiązana do zaprzestania dysponowania tym utworem, czy stosuje się tu zasada, że nieumyślny plagiat nie istnieje?

Ostatnia edycja:
Prawa autorskie można naruszyć również nieumyślnie.

Jednak w tym przypadku przeprowadziłem samodzielnie proces tworzenia utworu bez świadomości, że to rozwiązanie, do którego doszedłem pokazano mi wcześniej, więc czy można uznać utwór za powstały niezależnie, czy naruszy prawo autorskie?

Ale przecież zapoznałeś się z tym utworem, zasłanianie się niepamięcią jest słabe.

Autor algorytmu twierdzi, że mam obowiązek usunąć kod programu napisanego na jego podstawie, ponieważ jego algorytm jest wyjątkowy i niepowtarzalny, grozi mi atakiem fizycznym. Czy ma prawo tego ode mnie żądać?

tonfa_bot napisał:
... Czy ma prawo tego ode mnie żądać?
To podstawowe prawo twórcy, żądanie zaniechania naruszenia - Art. 79. ust. 1. pkt 1. Prawa autorskiego.

Tym razem chodzi mi o sam algorytm a nie program komputerowy. Czy kiedykolwiek algorytm jest objęty ochroną prawnoautorską, czy musi zostać opatentowany, aby był chroniony?

Skoro algorytm jest sposobem rozwiązania danego problemu, to czy jako idea nie jest wyłączony spod ochrony prawnoautorskiej? W wielu miejscach w internecie jest napisane, że nie jest chroniony.

tonfa_bot napisał:
Skoro algorytm jest sposobem rozwiązania danego problemu, to czy jako idea nie jest wyłączony spod ochrony prawnoautorskiej? ...
Pytasz ogólnie? Z intencji Twoich wcześniejszych informacji wynikało, że Twój problem dotyczy programu komputerowego gdzie algorytm jest rozumiany jako plik źródłowy, kod pierwotny, który korzysta z ochrony na takiej samej zasadzie jak utwór literacki.

Algorytm w sensie ogólnym jako zasada działania nie jest objęty ochroną prawnoautorską.

Czy autor samego algorytmu może rościć sobie jakiekolwiek prawa do programu napisanego na jego podstawie, jeśli algorytm został zdobyty nielegalnie np. przez zastraszenie?

tonfa_bot napisał:
Czy autor samego algorytmu ...
Dla ścisłości należy pisać kod źródłowy. Tak, wykorzystanie cudzego kodu bez odpowiedniej zgody jest naruszeniem praw autora.

Chodzi mi raczej o sytuację, gdy algorytm jest zaprojektowany w formie rysunków schematycznych. Czy to w jaki sposób osoba wchodzi w posiadanie algorytmu (zapoznała się z rysunkami, ale nielegalnie), ma wpływ na przysługujące jej prawa autorskie do kodu źródłowego, który sobie napisze bazując na rysunkach?

Sposób prezentacji nie ma znaczenia, sposób zapoznania się z cudzym utworem nie zmienia faktu naruszenia cudzych praw autorskich.

Czy można zatem powiedzieć, że jeśli intencją twórcy było zaprojektowanie algorytmu rysunkiem, to ktoś inny pisząc kod źródłowy na podstawie zobaczonego rysunku, stworzy utwór zależny (kod źródłowy będzie zależny względem rysunku)?

To zależy od szczegółów. Przekazanie tej samej treści w inny sposób nie stanowi opracowania.

Powrót