Nieswiadomy przewoz wiekszej ilosci papierosow

• Autor wątku Autor wątku Spiewson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spiewson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Mialem nieprzyjemnosc doswiadczyc nieswiadomego przewozu papierosow z PL do UK.

Wygladalo to tak

Jezdzilem od czasu do czasu busem z laweta do UK. Wozilem ludziom rozne ladunki, przeprowadzki i samochody. Pewnego razu podczas kontroli w Dover, gdy zjechalem z promu, okazalo sie, ze w aucie ktore przewoze na lawecie, sa poukrywane papierosy. Dokladnie 100 wagonow czyli 1000 paczek ukryte w butli od gazu oraz pod tapicerka drzwi itd.

Zabrano mi busa, lawete samochodowa i auto ktore bylo na lawecie(w ktorym byly poukrywane papierosy).

Zlozylem wyjasnienia i wyslalem pod adres z ktorym mialem sie kontaktowac. Otrzymalem pismo w ktorym anglicy odwoluja sie do prawa angielskiego i podajac paragrafy mowia, ze nie moga mi wydac mojego auta( czyli busa, ktory ciagnal lawete na ktorej jechalo auto uzyte do przemytu). Moge sie odwolywac do tej decyzji w ciagu 40 dni.

Prosze ludzi ktorzy maja pojecie na ten temat co mam robic...Czy moge odzyskac swoje auto i lawete? oraz jesli to mozliwe to co zrobic zeby je odzyskac? Bede wdzieczny za kazda wskazowke

Mam ten sam problem jutro będę u adwokata który będzie mi pisał odwołanie, jak będę cos wiedział to się odezwę . a ogólnie to są dwie możliwości tzw restoration to ta z której ty skorzystales czyli prośbą o zwrot decyduje o tym oficer border force , muszą być spełnione odpowiednie przesłanki a druga możliwość to podważenie legalności zatrzymania ale to juz sądownie i musisz mieć adwokata

Koszty szok nie wiem jak to teraz rozwiazac

Ktoś jeszcze może się wypowie? coś podpowie? czym mogę się ratować odwołując się do decyzji? jak argumentować tę sytuację, żeby urzędnicy byli bardziej przychylni na moją korzyść?

Urzędnicy nie będą przychylni wiem po sobie tylko adwokat może cie wybronic ja argumentował em na wszelkie sposoby mimo ze jestem tylko przewoźnikiem i wedle konwencji CMR to nie ja odpowiadał za towar mimo iz bus był zaplombowany itd celnicy zajęli go i nie chcą oddać prawdopodobnie czeka mnie sprawa z nimi bo złamali konwencje cmr sprawa jest do wygrania ale to wszystko czas , nie wiem ile tego miales bo jak mniejsza ilość to może po traktują cie lepiej . wypisz notice 12 oraz dokładnie wyjaśnia jak to się stało załączniku dokumenty , i czekaj na ODP maja 45 dni żeby to rozpatrzyć w miedzy czasie będą prosić o kolejne dokumenty odpisuj może tobie się akurat uda ale nie sadze w razie czego pisz tu

Acha o zwrot możesz się ubiegać na dwa sposoby tzw restoration to prośbą o zwrot i drugi sądowy to podważenie legalność im zatrzymani spruboj pierwszy jak się nie uda to adwokat albo angielski albo polski z prawem wykonywania zawodu w uk <IPC@stilwellsingleton.co.uk> tu masz maila do firmy która się takimi rzeczami zajmuje w Anglii koszt to 600 funtów wyslij im papiery z zatrzymania i tyle ja wziąłem polskiego prawnika który wziął dużo więcej ale załatwia sprawę kompleksowo włącznie z odszkodowaniem od nadawcy

Powrót