K
KWieczorek95
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Witam serdecznie.
Chciałbym zapytać, jak wygląda sprawa z notą odsetkową 40 euro, za nieterminową płatność.
odnosząc się do prawa:
Zgodnie z ustawą z dnia 8 marca 2013r. odnoszącą się do
przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych,
art. 10. ust 1. pod. 1.
o brzmieniu :
"wierzycielowi, od dnia nabycia uprawnienia do odsetek, o których mowa
w art. 7 ust. 1 lub art. 8 ust. 1, przysługuje od dłużnika, bez
wezwania, rekompensata za koszty odzyskiwania należności, stanowiąca
równowartość kwoty:
40 euro - gdy wartość świadczenia pieniężnego nie przekracza 5000 złotych;"
Klient otrzymał fakturę 23.08.2021r.
termin na opłacenie faktury miał do 30.08.2021.
Faktura na kwotę 470 zł.
Oznacza, że ma już 6 dni spóźnienia z płatnością.
Niestety nie było z klientem żadnego kontaktu, nie odbierał telefonu ani nie odpisywał na maile, więc postanowiłem naliczyć mu karę w wysokości 40 euro. czyli łącznie jakoś 186zł (mniej więcej).
Dziś jak wysłałem notę otrzymałem od niego odpowiedź (dobrze, że w ogóle się odezwał, ale widzę że jak ma ktoś zapłacić więcej to od razu pisze) "dostanę jeszcze raz takie coś a ...", na co ja odpowiedziałem, podając podstawę prawną oraz że nota zostanie anulowana, jeśli do jutra zostanie opłacona fakturą, więc odpowiedział mi "wali mnie grzeczność radzę naliczyć te 40 euro będzie ciekawiej ". Z czego wnioskuję, że nie zapłaci w ogóle ani faktury ani noty i oczywiście pójdzie do radcy prawnego, z tego co się orientuję, raczej zasadnie naliczyłem karę oraz jeśli doszłoby do sprawy sądowej powinienem ją wygrać.
Chciałbym poznać państwa opinie, gdyż może w jakiejś kwestii się mylę.
(moja spółka otwarła się dopiero w maju tego roku, więc nawet taka kwota ma dla Mnie znaczenie, tym bardziej że klient wykorzystuje prawa majątkowe moich projektów, za które nie zapłacił (grafika komputerowa, etykiety itd).
Z góry dziękuję za poradę.
z Poważaniem
Karol Wieczorek.
Chciałbym zapytać, jak wygląda sprawa z notą odsetkową 40 euro, za nieterminową płatność.
odnosząc się do prawa:
Zgodnie z ustawą z dnia 8 marca 2013r. odnoszącą się do
przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych,
art. 10. ust 1. pod. 1.
o brzmieniu :
"wierzycielowi, od dnia nabycia uprawnienia do odsetek, o których mowa
w art. 7 ust. 1 lub art. 8 ust. 1, przysługuje od dłużnika, bez
wezwania, rekompensata za koszty odzyskiwania należności, stanowiąca
równowartość kwoty:
40 euro - gdy wartość świadczenia pieniężnego nie przekracza 5000 złotych;"
Klient otrzymał fakturę 23.08.2021r.
termin na opłacenie faktury miał do 30.08.2021.
Faktura na kwotę 470 zł.
Oznacza, że ma już 6 dni spóźnienia z płatnością.
Niestety nie było z klientem żadnego kontaktu, nie odbierał telefonu ani nie odpisywał na maile, więc postanowiłem naliczyć mu karę w wysokości 40 euro. czyli łącznie jakoś 186zł (mniej więcej).
Dziś jak wysłałem notę otrzymałem od niego odpowiedź (dobrze, że w ogóle się odezwał, ale widzę że jak ma ktoś zapłacić więcej to od razu pisze) "dostanę jeszcze raz takie coś a ...", na co ja odpowiedziałem, podając podstawę prawną oraz że nota zostanie anulowana, jeśli do jutra zostanie opłacona fakturą, więc odpowiedział mi "wali mnie grzeczność radzę naliczyć te 40 euro będzie ciekawiej ". Z czego wnioskuję, że nie zapłaci w ogóle ani faktury ani noty i oczywiście pójdzie do radcy prawnego, z tego co się orientuję, raczej zasadnie naliczyłem karę oraz jeśli doszłoby do sprawy sądowej powinienem ją wygrać.
Chciałbym poznać państwa opinie, gdyż może w jakiejś kwestii się mylę.
(moja spółka otwarła się dopiero w maju tego roku, więc nawet taka kwota ma dla Mnie znaczenie, tym bardziej że klient wykorzystuje prawa majątkowe moich projektów, za które nie zapłacił (grafika komputerowa, etykiety itd).
Z góry dziękuję za poradę.
z Poważaniem
Karol Wieczorek.
Ostatnia edycja: