Nietrzeźwy kierowca już bez prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku levy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

levy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Pierwszy raz jestem na forum. Nie udało mi sie znaleźć podobnej sytuacji. Jakie jest postepowanie w przypadku zatrzymania osoby prowadzącej po spozyciu alkoholu bez prawa jazdy, które zostało jej odebrane dobrych parę lat wstecz za jazdę po pijaku? Bardzo prosze o odpowiedz.

Sytuacja nie miałam jeszcze miejsca i mam nadzieje, ze nie bedzie miała. Mógłbys napisać co grozi takiej osobie powyżej jednego promila? Czy konsekwencje bede takie same jak dla osoby nietrzeżwej bez prawa jazdy czy tez fakt wczesniejszego odbioru prawa jazdy za takie samo wykroczenie pogarsza sprawe?

To zależy jeszcze czy ta osoba ma orzeczony przez Sąd i wciąż aktualny zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych czy prawa jazdy nie ma z innego powodu.

Jedyne co wiem to że kilkanascie lat wstecz osoba ta spowodowała wypadek, po spożyciu alkoholu, uszkadzając dwa samochody. Po tym zdarzeniu zostało mu zawieszone wtedy prawo jazdy i sprawa została złożona do kolegium. Tam odbyła sie rozprawa i prawo jazdy zostało odebrane oficjalnie przez sedziego. Prawdopodobnie była mozliwość wyrobienia go na nowo po zdaniu od nowa wszystkich testów, gdyż w/w osoba dokonywała prób, jednakze nie było to łatwe i zaniechała tego jezdzać już bez prawa jazdy. Czy na podstawie tego co napisałam można już stweirdzić co tej osobie może grozić w przypadku złapania jej przez policje?

levy napisał:
gdyż w/w osoba dokonywała prób, jednakze nie było to łatwe i zaniechała tego jezdzać już bez prawa jazdy. ?
Nie jest to odpowiedż na Twoje pytanie ale nie mogę się powstrzymać: jako użytkownik drogi mam nadzieję, że wymiar sprawiedliwości znajdzie skuteczny sposób by Twojemu znajomemu skutecznie uniemożliwić poruszanie się po drogach.

Nie się nie dzieję, doskonale Cię rozumiem. Pytam by wiedziec czego sie spodziewać, niestety to bliska mi osoba.

Jeżeli prawo jazdy zostało zabrane, i osoba nie zdała wymaganych egzaminów to po prostu nie ma prawa jazdy - oznacza to że kieruje nie mając stosownych uprawnień. Za ten czyn grozi mandat lub wniosek o ukaranie do Sadu Grodzkiego.

Co się zaś tyczy jazdy pod wpływem alkoholu, to jeżeli wynik będzie powyżej 0,5 promila to będzie sprawa karna za kierowanie pod wpływem alkoholu - art. 178a par. 1 k.k.

Powrót