nietypowa kradzież

• Autor wątku Autor wątku stefan111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefan111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Pracowałem do dzisiaj jako barman. bez umowy, bez ksiazeczki sanepidu przez 5 miesiecy. moj szef mowiac delikatnie nie lubil mnie. od dwoch tygodni niem oglem doprosic sie o wyplate. dzisiaj jego zlosliwosci przeszly wszelkie granice wiec zadzwonilem do szefowej (poniewaz wczesniej szef powiedzial, zebym nie przychodzil do niego w sprawie wyplaty) zeby zapytac czy moge wziac wyplate. powiedziala mi, ze moge dostac jedynie zaliczke poniewaz nie ma jej w miescie i nie wie kiedy wroci. szef rozwscieczony tym ze do niej zadzwonilem zwyzywal mnie od tumanow przy personelu i klientach restauracji, powiedzial, ze nie da mi ani grosza bo jest zlosliwy i mnie nie lubi.policzylem ile mam godzin, wzialem swoja wyplate sam i wyszedlem z pracy. zadzwonil do mnie, z informacja, ze zglosil kradziez na policje. bylem wczesniej karany za kradziez - niecale 4 lata temu.dostalem wtedy wyrok w zawieszeniu na 3 lata. czy to moze miec wplyw na wyrok? czy jest mozliwosc, ze pojde za to siedziec? mam swiadkow calego zajscia jak rowiez tego, ze mnie zniewazyl.. jakie konsekwencje moge za to poniesc?

wątpię aby ten pracodawca zglosił to zajście na policję, musial by sie przyznać ze zatrudniał cie na czarno i w dodatku nie płacił wynagrodzenia, mozesz to zgłosić w PIP i to on bedzie mial kłopoty

on juz to zglosil, tak przynajmniej mi powiedzial. jest jakas szansa na umorzenie takiej sprawy ?

szef musiałby odwolać oskarżenie ciebie, jeśli szef faktycznie zgłosił to na policje ty idz i zgłoś do PIP ze byleś zatrudniony na czarno u tego człowieka i nie otrzymywalse wynagrodzenia, powiedz o tym szefowi ze to zgłosisz jesli oskarży cie o kradzież jak bedzie sie faktycznie upierał przy swoim zgłoś to jak najszybciej

sprawdzalem to juz w innym temacie na forum. nie mozna wycofac zgloszenia kradziezy uzytkowinik Kadi napisal: "Postępowanie w sprawie o kradzież - co do zasady - toczy się z urzędu więc "odwołanie zgłoszenia" nie musi spowodować, że sprawa zostanie umorzona.

Wyjątkiem jest kradzież na szkodę osoby najbliższej dla pokrzywdzonego, ale nie piszesz abyś zgłosił że kradzieży dokonał ktoś z najbliższej rodziny.

Gdyby podejrzanym była osoba najbliższa dla pokrzywdzonego to postępowanie toczyłoby się wyłącznie na wniosek pokrzywdzonego, który może być cofnięty do rozpoczęcia przewodu sądowego. Uzasadnienie cofnięcia wniosku nie jest w takiej sytuacji obligatoryjne."

ktos ma pojecie czy moge za takie cos pojsc do wiezienia?

Teoretycznie oczywiście możesz i to tyle co można napisać na forum nie znając całości sprawy.

Powrót