Nietypowa sprawa zaiwszenia wykonania kary.

• Autor wątku Autor wątku NoPain
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NoPain

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Wieczaczne od tego że kilka lat temu popełniłem 4 przestępstwa(małej wagi) za oktor otrzymałem 4 wyroki w zawieszeniu żaden większy jeżeli rok czasu. Po pewnym czasie popełniłem przestępstwo podobne za które odwieszono mi dwa z nich. Przyznam sie szczerze uciekłem za granicę. Po czym zapewne odwieszono mi dwa pozostałe za uchylanie sie od dozoru kuratora.
Zachorowałem teraz na ciężka chorobę, pytałem prawnika mówił ze z ta choraba muszę dostać odroczenie wykonana kary.
I teraz pytanie jak to zrobić? Wrócić do kraju uzyskać opinie biegłych i pisać o odroczenie? I normalnie przyjść na posiedzenie?
Mam szanse żeby coś takiego przeszło i żebym dostał ponowne zawieszenie że rok!?

Szanse zawsze są- ale nie pomoże w tym fakt nie stawienia się w terminie w zakł karnym i ukrywanie się...to na pweno będzie miało wpływ na decyzję sądu. No ale skoro ta choroba jest tak poważna to może się uda. Ja bym napisała pisamo o odroczenie przez adwokata, jeśli stawisz się na sprawę to bardzo mozliwe, że już z niej nie wrócisz do domu i wtedy pozostanie ci pisanie o przerwę w karze...

Na rok nie dostaniesz zawieszenia- to nie tak działa- największe zawieszenie jakie możesz uzyskać za pierwszym razem to 6mies, potem musisz starać się znowu- jeśli w sumie będzie to rok odroczenia to możesz znowu złożyć wniosek o ponowne zawieszenie kary- ale na to musi się zgodzić sąd. Jesli kara przekracza 2 lata to nie możesz uzyskać ponownego zawieszenia.

Na ciezka chorobe move dostac odrazu na rok, ale nie w tym rzecz chodzi mi o to jak teraz to zrobić?

Art. 150. § 1. Wykonanie kary pozbawienia wolności w wypadku choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby uniemożliwiającej wykonywanie tej kary sąd odracza do czasu ustania przeszkody.
§ 2. Za ciężką chorobę uznaje się taki stan skazanego, w którym umieszczenie go w zakładzie karnym może zagrażać życiu lub spowodować dla jego zdrowia poważne niebezpieczeństwo.
Art. 151. § 1. Sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do 6 miesięcy, jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki, a także w razie wystąpienia okoliczności, o której mowa w art. 248.
§ 2. Okres odroczenia biegnie od dnia wydania postanowienia w tym przedmiocie.
§ 3. Odroczenie może być udzielone kilkakrotnie, jednakże łączny okres odroczenia nie może przekroczyć roku, chyba że chodzi o kobietę ciężarną lub w okresie 3 lat po urodzeniu dziecka i sprawowania nad nim opieki.
Art. 152. Jeżeli odroczenie wykonania kary nie przekraczającej 2 lat pozbawienia wolności trwało przez okres co najmniej jednego roku - sąd może warunkowo zawiesić wykonanie tej kary na zasadach określonych w art. 69-75 Kodeksu karnego.

Czyli musisz udowodnić, że jesteś ciężko chory i nie możesz być leczony w więziennym szpitalu. Uważam, że bez dobrego adwokata się nie obejdzie, gdyż wcześniej jak byłeś zdrowy to do zakładu karnego się nie stawiłeś i uciekłeś. Skontaktuj się z polskim adwokatem który jest na miejscu, daj mu pełnomocnictwo i dokumentację medyczną, i wnieście wniosek o odroczenie. Wg mnie to nie jest tak, że dostaniesz odroczenie na rok od razu- tylko na tak długo jak będzie trwało przewidywane leczenie.

Powrót