Nietypowa sytuacja z e-deklaracją.

• Autor wątku Autor wątku wiola06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiola06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. 16.02.2018 złożylismy z mężem drogą elektroniczną wspólne zeznanie podatkowe za rok 2018 wraz załącznikiem PIT-0 dotyczącym ulgi na dziecko. Deklaracja została wysłana z programu e-pity do Ministerstwa Finansów. Zostało wygenerowane UPO z potwierdzeniem złożenia w Drugim Urzędzie Skarbowym w Opolu. Odczekałam trzy miesiące , nie otrzymawszy zwrotu podatku, dowiedziałam się, iż mój PIT nie dotarł do tutejszego urzędu. Skonsultowałam to ministerstwem. Podobno u nich wystapił błąd 300 tzn. zeznanie nie przeszło . Mimo to otrzymałam UPO. Po przekierowaniu do pomocy technicznej i sprawdzeniu stwierdzono, że nasze zeznanie trafiło na środowisko testowe. Polecono złożyc zeznanie ponownie w wersji pierwotnej. Zeznanie złozyłam 27.05.2018 dołaczyłam również stosowne pismo z wyjaśnieniami , kopie UPO z 16.02.2018 0raz 27.05.2018, maile z informacją o przyczynie technicznej oraz od administratora aplikacji e-pity. Wczoraj zadzwoniła pani z urzędu skarbowego mówiąc,że urząd odrzucił nasze racje i wzywa nas do złożenia korekty zeznania ( każdy indywidualnie), gdyż po terminie nie można składać wspólnego. Tylko mąż osiąga dochody, a urząd pozbawia mnie mozliwosci wspólnego rozliczenia (strata ok. 600zł ) oraz ulgi w sumie 1669 zł. Nie wiem co mam zrobić. Czy odmówić złożenia korekty, wtedy sprawę rozpatrzy komórka karno-skarbowa urzędu, a potem zażalenie do Okregowej Izby Skarbowej w Opolu. Czy grozi mi za to jakaś kara jeśli nie złożę korekty. Urząd poprzez korektę traktuje sprawę jako typowe złożenie zeznania po terminie jakby to była nasza wina. My nie twierdzimy że winny jest urząd. Uważamy ze wina leży po stronie właściciela programu, bo nie testuje się programy po dopuszczeniu do użytku. Wina leży także po stronie ministerstwa , bo jeśli zeznanie system uznał jako, błąd to nie powinnismy otrzymać UPO z potwierdzeniem złożenia. Uważam, że ze strony urzędu skarbowego "zero empatii" wobec podatnika. Wszyscy (urząd , ministerstwo) przyznają ,że jest to sytuacja nietypowa, pani kierownik stwierdziła,że nie miała z czymś takim do czynienia, wiec najlepiej zostawić nas samych z tym problemem. Dla nich to przecież tylko 1700zł a dla mnie opał na zimę. Proszę państwa o pomoc, jakiś kierunek działania, bo jestem załamana. Czy mam wystapić na drogę sądową z firmą udostepniającą program, czy składac reklamację do ministerstwa? Sądzę, że nie jesteśmy jedyni w skali kraju z takim problemem.

P.S. Właściciel programu stwierdził:

Witam

Staramy się ustalić, co jest przyczyną, że Pani deklaracja nie została dostarczona do US, jednak nie jesteśmy uprawnieni do tego aby w jakiś sposób wyjaśniać tą sytuację w Urzędzie Skarbowym.

Ale nie masz szans. Wysłałaś zeznanie przez prywatny program. Masz nauczkę. Za rok wyślij przez program E-deklaracje udostępniony przez MF a nie jakieś e-pity itp. Wina nie leży po stronie ministerstwa. Ministerstwo dopuściło formę testową po to aby podmioty zewnętrzne (e-pity itp) mogły testować swoje aplikacje. Nie dość że tracisz ulgę to całkiem możliwe że mąż dostanie mandat ks. A jak nie złożysz korekty to zapewne czeka was postępowanie podatkowe. US wyda decyzje. Ty się możesz odwołać itd.... Tak czy siak jesteś na straconej pozycji. :)

Ciekawi mnie jeszcze czemu użyliście zewnętrznego programu a nie programu udostępnionego przez MF ?

Ostatnia edycja:
Zawsze używamy takich progamów i nigdy sie to nie zdarzyło. Jeśli ministerstwo dopuszcza i wydaje generuje UPO to chyba robi sobie jaja z podatników. Gdzies tu na forum czytałam,że jesli e-deklaracja nie dostanie statusu 200 to ministerswo nie ma prawa wysłać UPO. Co Pańswo obserwujący na to? Jesli program zewnętrzny i ma pozwolenie ministertwa i ministerswo które powinno byc wiarygodne przyjmuje i generuje dokument potwierdzający to jak funkcjonuje to państwo? Może kto inny ma odmienne zdanie, proszę o opinie. Ta wypowiedź nie bardzo mi pomaga.

Przekopiuje ci jedno zdanie bo mam wrażenie że nie zrozumiałaś :P
"Ministerstwo dopuściło formę testową po to aby podmioty zewnętrzne (e-pity itp) mogły testować swoje aplikacje"
Widzę że oczekujesz jedynie odpowiedzi która będzie dla Ciebie korzystna. W takim razie miłego czekania :)

Absolutnie "nie". Jestem po prostu dociekliwa i nie zamierzam tak łatwo odpuścić. Cztery dni temu kontaktowałam się z pomocą techniczą z zapytaniem, dlaczego otrzymałam UPO z nadanym numerem. Odpowiedziano mi, że owszem, dopuszczają podmioty zewnętrzne, jednak dla środowiska testowego MF posiada specjalne UPO, gdzie w rubryce " Miejsce złożenia" nie pisze jak w zwyczajnym "Ministerswo Fimansów tylko e-deklaracje srodowisko testowe. Natomiast do mnie zostało wysłane Miesce złożenia: Ministerswo Finansów, został nadany numer indywidualny jak również złożenie w Drugim Urzędzie Skarbowym Opolu. Napisano mi, że obowiązuje regulamin, a ja jako użytkownik końcowy nie mam wpływu na proces. Jeśli to był test, to UPO w formie jaką otrzymałam, nie było prawidłowe. Pozdrawiam :) Proszę mi nie sugerować, jak również innym obserwatorom, jakiej odpowiedzi oczekuję. Nawet jeśli poszło na "środowisko testowe"to ta sytuacja nie powinna mieć miejsca. Uważam, że przypadek nie jest tak oczywisty jak się wydaje, a z pewnością nie tylko my skorzystaliśmy z zewnętrznej aplikacji. Stwierdzenie " Masz nauczkę" nie wnosi nic konkretnego, a tym bardziej w żaden sposób nie pomaga. Proszę zbyt pochopnie nie oceniać "forumowiczów" :)

Ostatnia edycja:
Masz UPO tzn. że złożyłaś deklarację, a co oni z nią dalej zrobili nie powinno Cię obchodzić.

Witam. 13 lutego zakończyła się sprawa naszej e-deklaracji, rzekomo niezłożonej w terminie, która nie dotarła do US przez błąd techniczny. Dyrektor Izby Skarbowej Po wniesieniu przez nas zażalenia, decyzję naczelnika urzędu skarbowego odrzucił w całości, uznając, iż została złożona w terminie i sprawę umorzył. Jesli dobrze rozumiem powinnismy dostać nadpłatę w postaci ulgi wynikajęcej ze wspólnego opodatkowania (ulga na dziecko została już wczesniej wypłacona ). Wiem, że urząd skarbowy po 30 dniach otrzymuje zwrot dokumentów z izby skarbowej (czas na wniesienie apelacji do sądu administracyjnego ). Ile czasu ma urząd skarbowy na wypłatę pieniędzy? Czy muszę składać jakiś wniosek o zwrot tej nadpłaty (ok. 556 PLN + odsetki za zwłokę ) i czy jest jakiś termin do złożenia takiego wniosku, czy tylko czekać na pieniądze? Nie chciałabym niczego przegapić, jeśli już dobrnęliśmy do celu. Swoja drogą po długiej batalii o "swoje" doczekaliśmy się pozytywnego końca. Według art.12§6 nie mogło być inaczej ;)Proszę o odpowiedź bo już się gubię w tych przepisach :(

wiola06 napisał:
Witam. 13 lutego zakończyła się sprawa naszej e-deklaracji, rzekomo niezłożonej w terminie, która nie dotarła do US przez błąd techniczny. Dyrektor Izby Skarbowej Po wniesieniu przez nas zażalenia, decyzję naczelnika urzędu skarbowego odrzucił w całości, uznając, iż została złożona w terminie i sprawę umorzył. Jesli dobrze rozumiem powinnismy dostać nadpłatę w postaci ulgi wynikajęcej ze wspólnego opodatkowania (ulga na dziecko została już wczesniej wypłacona ). Wiem, że urząd skarbowy po 30 dniach otrzymuje zwrot dokumentów z izby skarbowej (czas na wniesienie apelacji do sądu administracyjnego ). Ile czasu ma urząd skarbowy na wypłatę pieniędzy? Czy muszę składać jakiś wniosek o zwrot tej nadpłaty (ok. 556 PLN + odsetki za zwłokę ) i czy jest jakiś termin do złożenia takiego wniosku, czy tylko czekać na pieniądze?
Czy ktoś mógłby wyjaśnić moje watpliwości ?

Zapomniałam napisać, iż sprawę ostatecznie wygrałam. Kierownik izby skarbowej w rozmowie ze mną stwierdził, że przedstawione przeze mnie argumenty w pełni udowodniły naszą niewinność, stwierdzając, że pani naczelnik z pewnością nie wiedziała jak podejść do sprawy. Moim zdanień nie przyłożyła się do wyjaśnienia wątpliwości, stosując zasadę "dokopać słabszemu". Cieszę się,że ostatecznie to "słabszy dokopał silniejszemu" i mam satysfakcję, że utarłam nosa fiskusowi. Pozdrawiam :)

Powrót