nietypowe firmy <- skąd pozwolenia?

• Autor wątku Autor wątku k_enhap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

k_enhap

Użytkownik
Odpowiedzi
64
chciałbym założyć firmę która będzie z tych nietypowych, tzn nie żadna budowlanka, jakieś sklepy czy hurtownie itp...
raczej coś a'la wyburzanie budynków (materiały wybuchowe), czy biuro detektywistyczne (tu potrzeba pozwolenia na broń +uprzywilejowany pojazd).

czy ktoś z Was mógłby mi polecić miejsce od ktorego należy zacząć ?

hehehe

koncesje na detektywistyczne usługi, podobnie na materiały wybuchowe musisz zdobyć...

i nie ma czegoś takiego jak uporzywilejowany pojazd dla firm :D

no to jak rutkowski miał uprzywilejowany??

no ja wiem że muszę zdobyć ale czy mógłbyś mi powiedzieć skąd? gdzie należy iść? i przede wszystkim powiedzieć skąd mogę więcej info dostać?

ale, to akurat nie zależy od formy prowadzenia działalności lecz raczej od sposobu klasyfikacji tej działalności wg. PKD w krs czy też ewidencji działalności gospodarczej. Przy tym , w zależności co Pan wybierze, być może trzeba będzie uzyskać odpowiednią licencję lub koncesję.
np tu http://www.stat.gov.pl/klasyfikacje/pkd_07/pkd_07.htm
--
dementii

Ostatnia edycja:
no to:
a) firma ochroniarska/detektywistyczna (i tu chce mieć broń +samochody uprzywilejowane)
b) firma zajmująca się wyburzeniami używając materiałów wybuchowych

k_enhap napisał:
no ja wiem że muszę zdobyć ale czy mógłbyś mi powiedzieć skąd? gdzie należy iść? i przede wszystkim powiedzieć skąd mogę więcej info dostać?

To jaka z Ciebie ma być firma detektywistyczna, skoro nie umiesz tego sobie we własnym interesie znaleźć???
A auta uprzywilejowane ma tylko Pogotowie, Straż, Policja, SG, BOR itp.

jakbym CI powiedział jaką dokładnie chce założyć firmę, to uwierz mi nawet byś nie odpisał tylko poleciał ją zakładać ;]

to w takim razie czemu rutkowski miał uprzywilejowane ?

Trzeba zacząć od informacji z MSWiA
Pozdrawiam

no tak;
przecież nie raz w TV widziałem jak były z nim wywiady czy filmy z akcji zatrzymać jego samochody z niebieskimi kogutami i napisami na bokach "rutkowski patrol"

Powrót