Nietypowe pytanie

• Autor wątku Autor wątku MałaMi2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MałaMi2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, czeka mnie jutro rozprawa przed sądem apelacyjnym (w sprawie cywilnej, to ja wnosiłam apelację). Nigdy nie uczestniczyłam w takim procesie stąd moje pytanie.
Drugą stronę reprezentuje profesjonalny pełnomocnik, ja występuję w sprawie sama. Czytałam, że podczas rozprawy apelacyjnej sąd rozpatruje dotychczasowe dowody, a następnie udziela głosu stronom, by mogły wygłosić swoje mowy. I tu pytanie - czy ja mogę odczytać taką mowę z kartki? Wiem, że to głupie, ale boję się, że coś pominę ze stresu...
Z góry dziękuję za odpowiedź.

MałaMi2014 napisał:
czy ja mogę odczytać taką mowę z kartki?
Możesz sobie czytać z kartki. Tylko nie wyobrażaj sobie żadnych "mów". To nie amerykański film. Sąd zada Ci pytania i na nie będziesz odpowiadać.

hmm wszędzie jest wspominane o "mowach" więc wyobrażałam sobie, że sąd zapyta co mam do powiedzenia i będę mówiła :) a jeśli nie "mowy" to czego mogą dotyczyć te pytania? Tego co wskazywałam w apelacji czy raczej dowodów zgromadzonych w I instancji?

MałaMi2014 napisał:
to czego mogą dotyczyć te pytania?
Okoliczności istotnych dla sprawy i Twojego stanowiska na ich temat.
A mowa będzie polegała na tym, że sąd zapyta, czy podtrzymujesz swoje dotychczasowe wnioski, na co Ty odpowiesz, że tak i ew. krótko to uzasadnisz.

Powrót