Nietypowy problem dot. podpisu na druku PIT-37

• Autor wątku Autor wątku skaz76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skaz76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam - jestem nowy na tym forum, ale może tutaj uda mi się uzyskać odpowiedź na moje pytanie. Otóż sytuacja wygląda tak, iż w ciągu zeszłego roku mój ojciec miał dwa razy wylew krwi do mózgu. W związku z tą chorobą, otrzymał Orzeczenie Powiatowej Komisji ds Orzekania o niepełnosprawności, gdzie stwierdzono iż jest osobą chorą która musi przebywać pod stałym nadzorem itd. Ojciec w związku z chorobą został sparaliżowany, jednakże nie ma o tym wzmianki w orzeczeniu. I teraz pojawia się moje pytanie - ojciec rozlicza się z matką na druku PIT-37 - w jaki sposób podpisać ojciec ma podpisać ten druk ? Ja osobiście byłem kilkakrotnie w US do którego należę, i otrzymałem kilkanaście różnych odpowiedzi na to pytanie. A co Państwo o tym sądzą ? Jak zrobić żeby było dobrze ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

2 wyjścia
1- ordynacja podatkowa.
Art. 137. § 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna mająca pełną zdolność do czynności prawnych.
§ 3a. W poszczególnych wynikających w toku postępowania kwestiach mniejszej wagi organ podatkowy może nie żądać pełnomocnictwa, jeżeli pełnomocnikiem jest małżonek strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu jego upoważnienia do występowania w imieniu strony.

Art. 80a. § 1. Jeżeli odrębne ustawy nie stanowią inaczej, deklaracja może być podpisana także przez pełnomocnika podatnika, płatnika lub inkasenta.
§ 2. Pełnomocnictwo do podpisywania deklaracji oraz zawiadomienie o odwołaniu tego pełnomocnictwa składa się organowi podatkowemu właściwemu w sprawach podatku, którego dana deklaracja dotyczy.

2 wyjście - jeżeli ojciec może mówic może udzielić pełnomocnictwa w obecności notariusza.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak też zrobimy - a swoją drogą ciekawy jest fakt, iż panie które na codzień zajmują się takimi sprawami tj: ordynacją podatkową nie potrafią udzielić odpowiedzi na to pytanie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :beer:

niekompetentni są wszędzie, ale Urzędy skarbowe - a w szczególności kraków-podgórze darzę jednak wyjątkowym uczuciem :D

Powrót