nieubezpieczony zmarły

• Autor wątku Autor wątku wanessa31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wanessa31

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Witam,
Zmarł moj bezdzietny wujek, nie byl ubezpieczony (od kilku lat nie pracował), najblizsza rodzina to jego siostra i ja (siostrzenica). Obydwie z mama jesteśmy ubezpieczone w PZU.
Czy ja moge skorzystac ze swojego ubezpieczenia, czy tylko mama?
Czy otrzymamy zasiłek pogrzebowy, zwrot kosztów pogrzebu od ZuS jeśli zmarły nie był ubezpieczony?
Jaka ewentualnie kwotę zwraca opieka społeczna?
Koszty pogrzebu przekroczą zapewne kwotę 5000 zł to dla nas ogromna suma.

i jeszcze jedno, wujek miał wykupione mieszkanie ktore ustawowo dziedziczy mama z jeszcze jedna osoba, czy wobec tego to nas zobowiązuje do dokonania pogrzebu za swoj koszt? ale jesli tak to co z tego jak na chwile obecna i tak nie mama pieniędzy..
Przepraszam za haotyczną wypowiedź, ale to ważne

wanessa31 napisał:
czy wobec tego to nas zobowiązuje do dokonania pogrzebu za swoj koszt? ale jesli tak to co z tego jak na chwile obecna i tak nie mama pieniędzy..

Nie rozstrzygamy tutaj kwestii moralnych.

Witam serdecznie zmarła mi matka,niestety nie była ubezpieczona a obecnie nie pracuje straciłem prace pare miesięcy wstecz,co w takim przypadku moge zrobić jeśli nie jestem wstanie pokryć kosztów pogrzebu??????? albo gdyby udało mi się pożyczyć na pogrzeb to czy otrzymam zasiłek pogrzebowy lub zwrot kosztów??????

Zasiłek pogrzebowy byłby gdyby okazało się, że Pana matka w dniu śmierci spełniałaby warunki wymagane do emerytury lub renty.

Powrót