Nieuczciwa kancelaria w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku giraffe_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam serdecznie. Mam bardzo podobny problem jak wyżej. Kancelaria naliczyła mi ponad 1500 euro kosztów, chociaż na początku mówili, że będzie to 10% wartości otrzymanej sumy kindergeldu. Sprawę o wyrównanie zasiłku przekazaliśmy tej kancelarii w 03.2013. Sprawa miała się toczyć o wypłacenie kindergeldu na dwójkę dzieci po 184 euro na dziecko. Na jedno dziecko decyzja jest odmowana (dziecko męża, które nie mieszka z nami), wyrównano nam zasiłek tylko na drugie dziecko. Kancelaria nie przysłała nam jeszcze decyzji, ale wysłała już rachunek emailem. wypłacono nam zaległy zasiłek w listopadzie 2013 na jedno dziecko w kwocie 1472 eur, i teraz ok 2700. czy ten rachunek jest prawidłowy? sprawa nie była w sądzie. Adwokat nie wysyłał nam żadnych pism do wiadomości. stawka o której było napisane wyżej, na naszym rachunku wynosi 2,5. A kwota po wyrazie Gegenstawert to 10 304 eur. Na dzień kiedy przekazaliśmy sprawę kancelarii zaległy zasiłek na jedno dziecko wynosil ok 2900 euro. Bardzo proszę o pomoc

Proszę napisać (przepisać) tu, jak wyliczone są należności adwokackie w tym rachunku; w szczególności, w jaki sposób wyliczony jest "Gegenstandswert" (wartość przedmiotu sporu); skąd te 10.304,- Euro??? Poza tym, jakie przepisy zostały podane przy stawkach? W sprawach socjalnych obowiązują odrębne stawki. Ponad 1.500,- Euro? Jakie stawki składają się na tę kwotę, co jest napisane w rachunku? Ten rachunek można przesłać do właściwej Rechtsanwaltskammer (Izba Adwokacka) z prośbą o sprawdzenie rachunku.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rachunek wygląda w ten sposób:
Leistungszeit: 22.03.2013 bis 26.11.2013
Gegenstandswert: 10.304,00 EUR gem. § 3a RVG
2,5 Geschäftsgebühr §§ 13, 14 RVG, Nr. 2300 VV RVG 1.315,00 EUR
Pauschale für Post und Telekommunikation Nr. 7002 VV RVG 20,00 EUR
Zwischensumme netto 1.335,00 EUR
19 % Mehrwertsteuer Nr. 7008 VV RVG 253,65 EUR
Zwischensumme brutto 1.588,65 EUR
Gebührenguthaben Aktenkonto -275,01 EUR
zu zahlender Betrag 1.313,64 EUR
Im Zuge der Rechnungserstellung wurde(n) folgende Teilrechnung(en) storniert:
Rg-Nr. 1300156 vom 26.03.2013 über 275,01 EUR Nettobetrag 231,10 EUR zzgl. 19% Ust 43,91

Nie mam pojęcia skąd te 10304 euro. Ponad to dostałam ten rachunek emailem 09.05.2014, a rachunek jest wystawiony z datą 26.11.2013, w treści emaila była wiadomość, że prosza o uregulowanie zaległego rachunku do 16.05.2014, a my nigdy wcześniej nie dostaliśmy rachunku. Jeżeli jednak rachunek jest wystawiony na dzień 26.11.2013 to my wówczas dostaliśmy wyrównanie kindergeldu w kwocie 1472 euro (na jedno dziecko, na drugie odmownie) więc jak to możliwe, że rachunek wynosi 1588 euro. Naprawde nie rozumiem. Ustalenia telefoniczne z kancelarią były zupełnie inne. Jeszcze raz bardzo dziękuję za poświęcony czas

Czy mogę liczyć na odpowiedź? :help:

Przy "Gegenstandswert" wpisany jest § 3a RVG, a przecież ten przepis reguluje honorarium uzgodnione, to znaczy umowne. Czy była zawierana jakakolwiek umowa odnośnie wysokości honorarium na piśmie? Tak, czy owak, jeśli nie jest to błąd w przepisywaniu rachunku, to od razu zracam uwagę na to, że § 3a RVG nie ma nic wspólnego z "Gegenstandswert", czyli z wartością pzredmiotu sporu. Stawka 2,5 Geschäftsgebühr jest nie do przyjęcia!!! Obowiązuje 1,3 stawki, czyli nawet przy wartości przedmiotu sporu 10.304,- Euro byłoby to najwyżej 805,20 Euro plus Umsatzsteuer 19% 152,99 Euro, a zatem 958,19 Euro.

Rachunek jest formalnie z trzech powdów niezgodny z przepisami:

1. Jeśli rachunek oparty jest na uzgodnieniu honorarium przez adwokata i klienta (§ 3a RVG), to takie uzgodnienie jest skuteczne i obowiązujące tylko w formie pisemnej, a w rachunku powinno być to uzgodnienie wymienione; tzn. np.: "Uzgodnienie honorarium z dnia ..... (Honorarvereinbarung vom .....).

1. Wysokość wartości przedmiotu sporu (Gegenstandswert) nie jest wyjaśniona; nie wyszczególnia się w nim, co się na tę kwotę 10.304,- Euro składa;

2. Jeśli nawet stosuje się stawkę 2,5 Geschäftsgebühr, zamiast obowiązującej stawki średniej, tj. 1,3, to adwokat musi w rachunku wskazać na szczególnie wysoki stopień trudności i ogromny nakład pracy;

Moja rada:

Adwokat pownien wyjaśnić, jakie uzgodnienie honorarium ma na myśli pisząc w rachunku §3 a RVG, z czego siÄ składa kwota 10.304,- Euro Gegenstandswert (wart. przedm. sporu), a także (i przede wszystkim), dlaczego nie liczy stawki średniej, tj. 1,3, lecz maksymalną tj. 2,5 stawki Geschäftsgebühr.

Dziękuje bardzo za odpowiedz. Niestety mąz podpisywał umowę odnośnie honorarium, jednak z powodu nie znajomości języka prosił o wyjaśnienie telefoniczne co będzie ono zawierało i nie było mowy o takich wysokich kosztach.

Ta umowa zawiara między innymi takie zdanie: "Setz eine Behorde bzw. das Gericht einen hoheren als den vorgenannten Gegenstandswert bzw. Streitwert fest, so gilt dieser als vereinbart. Besteht der Anspruch im Ergebnis der Prufung nicht, so ist ein Gegenstanwert von 2.500,00 Eur zunehmen." Czy to coś zmienia?

Ostatnia edycja:
Nawet jeśli zawarta została umowa o wynagrodzeniu odbiegającym od wynagrodzenia ustawowego, to pozostaje problem wysokości "Gegenstandswert" (wartość przedmiotu sporu); adwokat powinien sposób wyliczenia tej kwoty (10.308,- Euro) wyjaśnić. A poza tym uzgodnienie 2,5 stawki w postępowaniu pozasądowym (było to najprawdopodobniej postępowanie odwoławcze - Widerspruchsverfahren; Widerspruch=sprzeciw od decyzji) jest moim zdaniem sprzeczne z prawem, chyba że adwokat udowodni i uzasadni nadzwyczajny stopień trudności i nakład pracy, co nie jest dla niego takie proste). Proszę ten rachunek przesłać wraz z umową o honorarium (Honorarvereinbarung) do właściwej miejscowo Izby Adwokackiej (Rechtsanwaltskammer), aby sprawdzili ten rachunek. Klienci adwokatów robią to bardzo często i nie ma w tym niczego nadzwyczajnego i nagannego, a weryfikacja rachunków adwokackich należy do statutowych zadań niem. izb adwokackich.

Jak mam znaleźć tą izbę adwokacką? to ma być izba zgodna z miejscem gdzie znajduje się ta kancelaria tak? Przepraszam za ilość pytań ale jestem w tym zielona kompletnie. Rozumiem, ze powinnam się zwrócić z pisemną prośbą o sprawdzenie tego rachunku, a czy ta prośba musi być jakoś uzasadniona?

Proszę podać miejscowość, w której swą siedzibę ma adwokat, a podam właściwą Rechtsanwaltskammer; poza tym to łatwo ustalić. Prośbę o sprawdzenie rachunku nie trzeba jakoś szczególnie uzasadniać, ale trzeba podać, skąd się biorą wątpliwości. W tym przypadku podałbym brak wyjaśnienia wartości przedmiotu sporu, oraz maksymalną stawkę (2,5 Geschäftsgebühr), ale opisałbym przy tym krótko, co było przedmiotem pracy adwokata; np. korespondencja z urzędem, złożenie sprzeciwu (Widerspruch); po to aby Rechtsawnaltskammer mogła ocenić także rozmiar i nakład pracy; na wszelki wypadek dołączyłbym kopie decyzji i kopie pism adwokata. W uzasadnionych przypadkach Rechtsanwaltskammer wezwie adwokata do wyjaśnień i zajęcia stanowiska.

Ostatnia edycja:
Kancelaria znajduje się w miejscowości D-67663 Kaiserslautern. Postaram się uzyskac kopie pism jakie adwokat pisał do familienkasse, chociaż kancelaria nie jest chętna żeby mi je przesłać. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

A więc właściwą Izbą Adwokacką, dla adwokata, który swą siedzibę ma w Kaiserslautern jest:

PFÄLZISCHE
RECHTSANWALTSKAMMER
ZWEIBRÜCKEN

Landauer Str. 17
66482 Zweibrücken
Tel.: 06332/8003-0
Fax: 06332/8003-19

Do podstawowych obowiązków adwokata w Niemczech należy przesyłanie klientowi kopii wszelkich pism w sprawie; zarówno tych, które adwokat otrzymuje od przeciwników, w tym także urzędów, sądów itp. (tu: Familienkasse), a także kopii wszelkich pism, które adwokat w sprawie klienta napisał. O tym, że takich odpisów ten adwokat nie przesyłał do wiadomości lub odmiawia ich przesłania klientowi, należy również powiadomić Izbę Adwokacką w Zweibrücken.

Po kontakcie telefonicznym z ta kancelarią i próbie uzyskania informacji skąd wzięła się kwota 10304 Eur, oraz czy stawka 2.5 jest uzasadniona otrzymał takiego emaila:
"wartosc przedmiotu sprawy do rachunku naliczana jest na podstawie umowy o honorarium zawartej z moja kancelaria i stanowi kwote zasilku zaleglego w monencie zlecenai sprawy , tj. marzec 2013 plus roczne swiadczenie na kazde dziecko na okres biezacy.

Przy zleceniu sprawy w marcu 2013 dochodzone swiadczenia od grudnia 2011 /zaleglosc wynosila 5.888,00 Eur ( 16 mies x 2 dzieci x 184 Eur) plus roczna kwota 4.416,0 Eur ( 12 mies x 2 dzieci x 184 Eur), lacznie 10.304,00 Eur.
takie swiadczenie Panstwu przysluguje i jest przez moja Kancelarie dochodzone. Dotychczasowe wplaty przez Kase Rodzinna nie sa ostateczne, tak ze dalsze swiadczenia zostana wplacone na wskazane przez Panstwa konto.

Stawka 2,5 uzasadniona jest obszernoscia oraz trudnoscia sprawy i podjetych czynnosci, m.i. wniesione odwolania i zazalenia na bezczynnosc kasy rodzinnej. "

Stąd moje pytanie czy takie wyliczenie sprawy jest zgodne z prawem, skoro otrzymaliśmy kindergeld tylko na jedno dziecko a na drugie dostaliśmy decyzję odmowną? kwota jaką otrzymaliśmy w listopadzie to 1472 eur, a rachunek 1588 wydaje mi się ze tak nie powinno być.

Samo wyliczenie wartości przedmiotu sporu (Gegenstandswert) może być prawidłowe; zaległość w chwili udzielenia zlecenia i pełnomocnictwa plus wartość roczna bieżącego roszczenia. Natomiast bardzo wątpliwe jest przyjęcie stawki 2,5 Geschäftsgebühr. Nie uzasadnia takiej stawki wniesienie sprzeciwu (Widerspruch), a także upomnienia pisane do urzędu z powodu przewlekłości, które przecież nie zawierają żadnych trudnych prawniczo wywodów. A poza tym, o jakim "zażaleniu" mowa? Takiego zażalenia niem. kodeks postępowania administracyjnego (Verwaltungsverfahrensgesetz; VwVfG) nie przewiduje; były to proste pisma o przyśpieszenie załatwienia sprawy.
Nie za bradzo rozumiem treści ostatniego zdania: Czy ta odmowna decyzja dot. jednego dziecka jest prawomocna? Czy z zaległości wypłacono tylko 1.472,- Euro?
Uważam za niezbędne przekazanie rachunku do Rechtsanwaltskammer; na pewno stawka 2,5 będzie zakwestionowana. Np. w przypadkach sporów sądowych dot. wysokości stawki Geschäftsgebühr, sądy nawet bardzo skomplikowanych i obszernych sprawach odszkodowawczych nie przyznają racji adwokatom liczącym sobie 2,5 stawki, czyli tej maksymalnej. Poza tym jest wręcz wykluczone, aby sprawa o Kindergeld zawierała jakieś nadzwyczajnie trudne prawniczo i faktycznie elementy. Krótko: ten rachunek jest zawyżony.

Decyzja odmowna na drugie dziecko była wystawiona w listopadzie 2013. Kancelaria chciała wnosić sprzeciw od tej decyzji, przysłała do nas w tym celu zaświadczenie do wypełnienia przez matkę dziecka, w którym miała się ona zrzec zasiłku na rzecz ojca. Ponieważ matka dziecka się na to nie zgodziła, to uznaliśmy ze sprawa ta jest zamknięta. w listopadzie dostaliśmy wiec wyrównanie zasiłku na drugie dziecko za 8 miesięcy 1472 euro. teraz w maju dostaliśmy wyrównanie za reszte miesięcy (do 12.2013). W momencie kiedy zleciliśmy sprawę kancelarii mąż nie pracował już w Niemczech. Zatrudniony był do marca 2013, zależało nam wiec na wyrównaniu zasiłku od grudnia 2011 do 03.2013. w między czasie kiedy kancelaria załatwiała sprawę mąż ponownie znalazł prace w Niemczech i końcem lipca podjął tam zatrudnienie. Jednak my nie zlecaliśmy kancelarii sprawy po raz drugi. wysłaliśmy zaświadczenie, że mąż pracuje i wyrównano nam zasiłek do grudnia 2013.
Mam jeszcze jedno pytanie, dostałam przed chwilą maila, ze mam zapłacić ten rachunek do 19.05 w przeciwnym wypadku skierują sprawę do sądu. Czy jeżeli wyśle ten rachunek do Izby Adwokackiej to to jakoś wstrzymuje ten termin, czy mimo tego musze to zapłacić.

Ten termin do 19.05. to termin zapłaty, jaki wyznaczyła ta kancelaria, grożąc, że po bezskutecznym upływie tego terminu wystąpi do sądu z pozwem o zapłatę lub z wnioskiem o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu nakazowym (Mahnverfahren). Wysłanie rachunku do Rechtsanwaltskammer nie musi mieć dla tej kancelarii jakiegokolwiek znaczenia; jeśli uważają, że mają rację, to bez względu na przesłanie tego rachunku do Rechtsanwaltskammer mogą pójść do sądu. W dalszym ciągu nie jest jasne, czym się właściwie ta kancelaria zajmowała (?). Chodzi o Kindergeld tylko na to jedno dziecko, co do którego była odmowa??? Z tego, co piszesz, oonosi się wrażenie, że Kindergeld został zapłacony po prezdłożeniu zaświadczeń, a nie w wyniku jakichś wielkich starań tej kancelarii. Dalsze wątpliwości wynikają z tego, co piszesz: "... nie zlecaliśmy kancelarii sprawy po raz drugi." (???). Ktoś kompetentny musi to wszystko dokładnie przejrzeć i wyjaśnić. Nadal jestem zdania, że należy zwrócić się o opinię Rechtsanwaltskammer w Zweibrücken. Natomiast należy rozważyć też częściową zapłatę dla tej kancelarii, bo w końcu przynajmniej częściowo rachunek ten jest zasadny; np. nie 2,5 stawki lecz tylko 1,3 stawki.

Kiedy zleciliśmy kancelarii tą sprawę, mieliśmy decyzję odmowną na dwójkę dzieci (ponieważ nie zdążyliśmy zgromadzić wszystkich dokumentów, famillienkasse wysłało na m decyzję odmowną, ze względu na nie udzielenie odpowiedzi na ich pisma). Kancelaria złożyła odwołanie (sprzeciw?) wysyłając już wszystkie zgromadzone przez nas dokumenty. w listopadzie dostaliśmy decyzje: na jedno dziecko wyrównanie za 8 miesięcy, na drugie (dziecko męża) odmowną (w uzasadnieniu, ze to matka ma składać wniosek, ponieważ dziecko mieszka z matka). myslę, że kancelaria pisała jakieś pismo odnośnie wyrównania tylko za 8 miesięcy a nie za 16 (jeżeli chodzi o nasze dziecko) i chciała składac sprzeciw o dziecko męża jeżeli mielibyśmy to zaświadczenie ze matka się zrzeka zasiłku. ponieważ matka dziecka powiedziała nam ze będzie składać wniosek o kindergeld przez DOPS, poinformowaliśmy o tym kancelarie. i myśle że w tej sprawie nic już się nie działo. teraz w maju dostaliśmy wyrównanie do grudnia 2013 tylko na jedno dziecko. Niestety moje pytanie do kancelarii aby przesłali mi kopie każdego pisma do/z famillienkasse pozostało bez odpowiedzi, więc tez dokładnie nie wiem ile tych pism było napisane. teraz tylko jest dla mnie nie zrozumiałe, że musimy zapłacić tak jakbyśmy otrzymali zasiłek na dwoje dzieci, mimo ze dostaliśmy na jedno.

Jeszcze raz zachęcam do zasięgnięcia opinii Rechtsanwaltskammer w Zweibrücken. Moim zdaniem rachunek jest wadliwy i niezgodny z przepisami, ponieważ sprawa dotyczyła Kindergeld-u, a więc chodzi o tzw. sprawę socjalną w (sozielrechtlicher Fall) w rozumieniu RVG, czyli ustawy o wynagrodzeniu adwokackim. Adwokat powinien zatem zastosować stawki przewidziane w RVG VV Nr. 2400, a nie te, które podał w rachunku tzn. RVG VV Nr. 2300, które są przewidziane dla spraw cywilnych. Właśnie po to ustawodawca wprowadził stawki w RVG VV nr 2400, aby były one korzystniejsze w sprawach o roszczenia socjalne i niższe, aniżeli te przewidziane dla zwykłych majątkowych spraw cywilnych. Ponieżej załączam tekst wyjaśniający te stawki w sprawach o roszczenia socjalne. W każdym razie nadal uważam ten rachunek zarówno ze względów prawnych (naruszenie przepisów RVG) jak i ze względów rzeczowych (faktyczny zakres zlecenia i pracy kancelarii) za zawyżony. Niestety, nie mogę nic więcej ponadto powiedzieć (napisać), bez rzetelnego przejrzenia podpisanej z kancelarią umowy oraz korespondencji w sprawie. Ponieważ kwota rachunku jest b. wysoka biorąc pod uwagę, że chodzi o świadczenie socjalne, uważam za konieczną konsultację z Rechtsanwaltskammer lub jakimś doświadczonym prawnikiem. I jeszcze jedno: Najprawdopodobniej Familienkasse nie zwróci tych kosztów adwokackich, a przecież, jeśli w postepowaniu odwoławczym klient ostatecznie wygrał, to przynajmniej za postępowanie odwoławcze powinna koszty adwokackie zwrócić Familienkasse, jeśli złożony przez kancelarię sprzeciw był zasadny. obawiam się, że ta kancelaria nawet nie próbowała żądać zwrotu kosztów adwokackich od Familienkasse, ponieważ, fakt, że ostatecznie nadpłacono Kindergeld, spowodowany był przedłożeniem brakujących dokumentów, a nie jakąś nazwyczajną pracą tej kancelarii. I już z tego powodu uważam ten wysoki rachunek (2,5 stawki od wartości 10.304,- Euro) za straszną arogancję tej kancelarii. Zapłaciłbym tylko część tego rachunku, i to zgodnie z RVG VV nr 2400, lub najwyżej 1,3 stawki, a jeśli chodzi o resztę, to niech pozywają do sądu; tam usłyszą od sędziego, co o nich myśli.

"Geschäftsgebühr in sozialrechtlichen Fällen:
gem. RVG VV Nr. 2400

Die Geschäftsgebühr entsteht in sozialrechtlichen Fällen, wenn der Anwalt den Auftrag erhält, für seinen Mandanten außergerichtlich und auch gegenüber Dritten - insbesondere der Behörde - tätig zu werden. Die Gebühren fallen daher an für die Beantragung eines Verwaltungsaktes und auch für die Vertretung im Widerspruchsverfahren.
Bei den Gebühren ist zwischen Antragsverfahren und Widerspruchsverfahren zu unterschieden. Wird der Anwalt nur ein einem der beiden Verfahren tätig, so entsteht eine Gebühr nach 2400 VV RVG. Der Rahmen beträgt hier 40,00 bis 520,00 €. Bei einfachen Angelegenheiten maximal 240,00 € als Regelgebühr.
Wird der Anwalt sowohl im Antragsverfahren, als auch im Widerspruchsverfahren tätig, kann er für das Antragsverfahren die Gebühr nach 2400 VV RVG und für das Widerspruchsverfahren zusätzlich die Gebühr nach 2401 VV RVG berechnen. Der Betragsrahmen beträgt hier 40,00 bis 260,00 €. In einfachen Fällen beträgt hier die Regelgebühr 120,00 €. Wie hoch der Anwalt innerhalb des Gebührenrahmens seine Kosten festsetzen darf, hängt von der Schwierigkeit des Falles ab. Die Prüfung von Gutachten oder die Vernehmung von Zeugen ermöglicht eine Erhöhung der Gebühren. Ist nur eine Rechtsfrage zu klären, vermindern sich die Gebühren innerhalb des Rahmens."

Ostatnia edycja:
Naprawdę bardzo dziękuje za poświęcony czas. Oczywiście prześlę rachunek do Rechtsanwaltskammer w Zweibrücken i poinformuję o wyniku. Pozdrawiam

Przepraszam, że tak zamęczam pytaniami, ale jeszcze jedna rzecz mnie męczy. Zamierzam zapłacić tylko część tego rachunku co mi wystawiła ta kancelaria, tylko tak się zastanawiam, gdyby rzeczywiście podali mnie do sądu i ten przyznałby rację kancelarii (chociaż mam nadzieję, że tak by się nie stało) to musiałabym jeszcze pokryć koszty tej sprawy sądowej?

Ich rachunek wygląda (skopiowałem tu co, wcześniej napiałaś) tak:

"Gegenstandswert: 10.304,00 EUR gem. § 3a RVG
2,5 Geschäftsgebühr §§ 13, 14 RVG, Nr. 2300 VV RVG 1.315,00 EUR
Pauschale für Post und Telekommunikation Nr. 7002 VV RVG 20,00 EUR
Zwischensumme netto 1.335,00 EUR
19 % Mehrwertsteuer Nr. 7008 VV RVG 253,65 EUR
Zwischensumme brutto 1.588,65 EUR
Gebührenguthaben Aktenkonto -275,01 EUR
zu zahlender Betrag 1.313,64 EUR"

Moim zdaniem należą im się maksymalnie (tzn. policzyöem tu stawki maksymalne):

RVG VV 2400 520,- Euro (reprezentowanie wobec Kindergeldkasse)
RVG VV 2401 260,- Euro (postępowanie odwoławcze/Widerspruchsverfahren)
20,- Euro ryczałt pocztowo-telekomunikacyjny
19% USt. 152,- Euro (niem. VAT)

Razem: 952,- Euro

./. minus
Wasza zaliczka 275,01 Euro (w każdym razie taki "Guthaben" wykazują na Waszą korzyść

Pozostało do zapłaty: 676,99 Euro

A więc przelałbym im 676,99 Euro!!!

Ponieważ chcieli 1313,64 Euro, nie dostaną 636,65 Euro, i o taką kwotę może pojść spór w sądzie.

W razie przegranej, ich koszty wynosiłyby przy tej wartości
przedmiotu sporu (636,65 Euro):

Ich należności adw.: 271,32 Euro
Koszty sądowe: 105,-- Euro

Razem: 376,32 Euro

A więc w przypadku przegranej, przyszłoby dodatkowo zapłacić koszty w wys. 376,32 Euro, oprócz tej niezapłaconej kowty 636,65 Euro.

Z całym naciskiem podkreślam: Nie znam ani treści tego uzgodnienia honorarium, ani akt sprawy, nie wiem, co oni właściwie robili, dlatego zanim podejmie się decyzję, czy i ile im się zapłaci, powinien to ktoś kompetentny dokładnie sprawdzić. Dlatego radziłem i nadal radzę konsultację w Izbie Adwokackiej w Zweibrücken.

Powrót