Nieuczciwa kancelaria w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku MEG7777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MEG7777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc prawną.

Czy Famillienkasse ma prawo wymagać odemnie Arbeitgeberbescheinigung i Steuer-ID , pod rygotem zwrotu wypłaconego Kindergeld ?

Dostarczyłam do FK dokumenty od pracodawcy Niemieckiego:
-"Ausdruck der elektronischen Lohnsteuerbescheingung fur ...Yahr" i
-"Abrechnung der Brutto/Netto -Bezupe " oraz
-nr eTIN i SV-Nummer.

Nie rzoumiem dlaczego FK upiera się przy Arbeitgeberbescheinigung,skoro otrzymali dokumenty większej wagi dokumentujące wypłacone okresy -jak wyżej.

Ojciec dziecka nie chce udostępnić mi żadnych dokumentów, te które mam uzyskałam na sprawie o alimenty ,ale potrzebuję bieżących do kontynuacji KG. W jaki sposób mogę prawnie przymusić ojca ,aby dostarczył wymagane dziecku dokumenty KG ?
Ojciec dziecka jest kierowcą w firmie transportowej w Niemczech,mieszka z nową rodziną w Polsce ,na weekendy wraca do kraju .Pobiera KG na kolejne dzieci z nowego związku.
Dziecko jest zameldowane w Polsce i mieszka tu od urodzenia.

Pisałam wielokrotnie pisma do FK z prośbą aby uzyskała informacje bezpośrednio od ojca dziecka,ale milczą i nakazują terminy na dostarczenie
Arbeitgeberbescheinigung ,bez reakcji na moje prośby.
Czy jest jakaś podstawa prawna w de ustawie podatkowej przymuszajaca ojca dziecka do udzielenia tych danych FK na którą mogę się powołać ,ewentualnie w prawie europejskim ?

Proszę o pomoc ,bo niemieckie kancelarie żądają kwot na które mnie nie stać,i nie udzielają konkretnej informacji zwrotnej co w tej sprawie mogą wogóle zadziałać.Czy warto płacić za sprawę gdzie nie ma gwarancji załatwienia jej.

Pozdrawiam serdecznie
Meg

Powrót