Nieuczciwa kontrola celna skarbowa !!! POMOCY

• Autor wątku Autor wątku S7_TOMEK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

S7_TOMEK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam potrzebuje porady pomocy, po krótce opisze swój problem, jestem kierowca zawodowym przewożę paliwo, pracujemy na aplikacji sent gdzie służba celno - skarbowa ma nad nami kontrole m.in odnośnie lokalizacji, właczyłem aplikacje GPS podczas wyjazdu z Rafinerii , aplikacja ta działała prawidłowo, wyswietlały się 3 zielone pola, ku mojemy zdziwieniu zostałem zatrzymany do kontroli 3h później i funkcjonariusz poinformował mnie, że mam wyłączony lokalizator od 1,5 h i to jest powodem kontroli, oczywiście telefon miałem cały czas właczączony, aplikacja u mnie cały czas pokazywała wszystko na zielono, nałożono na mnie mandat w wysokosci 5000zł, z którym się nie zgodziłem wobec czego wszczęto postępowanie wyjaśniajacę , w momencie kontroli przedstawiłem wydruki z tachografu samochodu i mojej karty z ostatnich 24h , gdyż od momentu wyjazdu po wykonaniu pauzy nie zatrzymywałem się nigdzie, jadąc bezpośrednio do bazy firmy, funkcjonariusz odmówił ofotografowania oraz dołączenia do protokołu jako dowód w sprawie, zażądałem sprawdzenia stananów paliwa w cysternie zgodnie z dokumentami z rafinnerii celem dołączenia do protokołu, odmówił "ponieważ jest 3 w nocy i on nie bedzie po beczce skakał", wobec powyższych majac wątpliwość praworządności tej kontroli wezwałem na miejsce patrol policji , celem sporządzenia notatki oraz dopilnowania czynności służbowych funkcjonariusza słuzby celno-skarbowej. Niestety patrol policji poinformował mnie że nie ma żadnej władzy sprawczej nad funkcjonariuszem slużby celno skarbowej i w tej sprawie nic nie jest w stanie zrobic... z mojej strony jako kierowcy jak i również firmy w której pracuje wszystko było zgodnie z przepisami, działąjac w dobrej wierze właczyłem gps aplikacji sent na rafinerii i urzadzenie caly czas pracowalo, wywietlajac wszystko na zielono, nie jestem w stanie odpowiadac za usterki natury technicznej tymbardziej, że o ich zaistnieniu dowiedziałęm się dopiero po zatrzymaniu, moje urzadzenie caly czas pokazywało prawidłowa prace, pisze zazalenie odnosnie czynnosci funkcjonariusza na miejscu, do jednostki wlasciwej sluzby celno-skarbowej oraz rzecznika praw obywatelskich, czy ktoś jest w stanie napisać cos madrego w zaistniałej sytuacji co i w jakich kolejnosci powinienem zrobic? jestem w szoku ze w panstwie prawa dochodzi do tego typu sytuacji i niewinny musi ponosic konsekwencje choć sam nic złego nie zrobił..., bardzo proszę o porade,pomoc, dziekuje :(

Możesz pisać do prezydenta nawet.
Najpierw postępuj tak jak pisze w protokole. Masz 14 dni na złożenie wyjaśnień (opisz tam wszystko, zajrzyj do pouczenia na protokole, tam masz opisane).
Z GPS da się wyciągnąc jakąś historie trasy ?

***napisz ten post jeszcze raz bez jakichkolwiek danych identyfikacyjnych. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napisz później jak to się skończyło. Sprawdzałeś może czy w GPS da się wyciągnąc trasę ? byłby to niezły dowód

Powrót