Nieuczciwa windykacja czy komornik?

• Autor wątku Autor wątku pawelk78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelk78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.W 2013 roku firma windykacyjna X na wniosek sądu nasłała na mnie komornika który rozpoczął pobieranie zadłużenia z mojego wynagrodzenia.Prawie cała kwota została wyegzekwowana lecz w międzyczasie zostałem zwolniony z firmy w której pracowałem.W 2014 roku dostałem pismo od komornika który prowadził egzekucję ze postępowanie zostaje umorzone.Natomiast kilka dni temu otrzymałem pismo z firmy windykacyjnej Y która prawdopodobnie kupiła dług od firmy X i to w kwocie początkowej nie uszczuplonej o to co zabierał komornik.
Moje pytanie więc jest takie: czy komornik był nieuczciwy i nie przekazał pieniędzy dla firmy X czy może firma X nieuczciwie sprzedała ten dług innej firmie?

trudno powiedzieć, ale najczęściej nieuczciwy to jest ten, kto nie oddaje długów.

rewt napisał:
trudno powiedzieć, ale najczęściej nieuczciwy to jest ten, kto nie oddaje długów.
Daruj sobie takie uwagi. Dług został spłacony w większej części, a tu niespodzianka. Pozostaje udać się do obu komorników celem wyjaśnienia sprawy.

marian.pazdzioch napisał:
Daruj sobie takie uwagi. Dług został spłacony w większej części, a tu niespodzianka. Pozostaje udać się do obu komorników celem wyjaśnienia sprawy.

No no.. skoro w większości dług został spłacony to dłużnik jest w większości uczciwy, a nieuczciwy tylko w mniejszości :confused:

Jakbym czytał bravo girl "czy od pocałunku zajdę w ciążę"

Jacek_883432 napisał:
to dłużnik jest w większości uczciwy, a nieuczciwy tylko w mniejszości :confused:

Dobrze, pośmialiśmy się ale może coś konkretnego teraz? Nie rozmawiamy czy dłużnik jest uczciwy czy nie, tylko tutaj możemy mieć do czynienia z próbą wyłudzenia przez którąś z firmę windykacyjnych bądź błąd komornika.
Zresztą nawet gdyby dłużnik był nieuczciwy do bólu, to nie znaczy że można teraz go oszukać.

Jacek_883432 napisał:
No no.. skoro w większości dług został spłacony to dłużnik jest w większości uczciwy, a nieuczciwy tylko w mniejszości :confused:

Kolejny "święty" co to zamiast odpowiadać już skazał człowieka.
Książki w bibliotece oddałeś na czas? Zapłatę za każdy rachunek zaksięgowaną masz na rachunkach dostawcy w dniu płatności? Sprawdź bo inaczej twoja uczciwość będzie tylko częściowa.

Znasz przyczyny obsuwy spłaty autora wątku?
Jest uczciwy bo spłaca. Pewnie nikogo nie oszukał bo i nikt Go za oszustwo nie ściga a ty już wiesz lepiej.
A teraz zapytał o pomoc bo raczej Jego chce ktoś "wysterować".

A do autora. Pilnuj teraz kospondencji bo w razie pozwu o zapłatę z drugiej firmy odniesiesz się do niego merytorycznie.
Zgromadź wszystko co wiesz o płatnościach. Spawdź pisma od komornika bo tam jest napisane ile oddałeś - skoro umorzył to i napisał ile oddałeś.
Możesz do drugiej firmy napisać podając kwoty - może się uda to załatwić - pamiętaj tylko o formie pisemnej, bo szkoda czasu na telefony.
Stawiam na to, że druga firma próbuje coś ugrać.

123abcd napisał:
A do autora. Pilnuj teraz kospondencji bo w razie pozwu o zapłatę z drugiej firmy odniesiesz się do niego merytorycznie.
Kolego. Nie będzie żadnego pozwu o zapłatę z drugiej firmy. CO najwyżej będzie przysługiwało zażalenie/skarga na "przepisanie" klauzuli wykonalności na poprzedni nakaz zapłaty.

Powrót