Nieuczciwy dostawca internetu

• Autor wątku Autor wątku Jurkowski49
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jurkowski49

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich,

Piszę tutaj z prośbą o pomoc w uporaniu się z nieuczciwym dostawcą internetu z sieci *** Cała sytuacja zmusza mnie do wydawania co miesiąc dodatkowych pieniędzy, jakiekolwiek próby reklamacyjne kończą się wymigiwaniem się i brakiem reakcji ze strony sieci komórkowej, no ale od początku :

Z plusem związany jestem różnymi umowami już od 6 lat. O ile z telefonu byłem zadowolony tak internet mobilny, który bardzo mocno zwalniał po przekroczeniu limitu 70 GB był już dużym problemem biorąc pod uwagę ilość sprzętu jaki wykorzystywał połączenie uśredniając kończyło się to tak, że przez ostatnie półtora tygodnia miesiąca byłem bez internetu. W październiku 2018 roku zaczęła wydzwaniać do mnie firma, która była w jakiś sposób powiązana z siecią plus. Oferowali oni internet "nielimitowany", w cenie 40 zł za cały miesiąc, twierdząc, że to internet radiowy. Zgodziłem się więc, umowa została podpisana, ale nie będąc głupcem zaraz po podłączeniu sprzętu zacząłem z niego intensywnie korzystać aby sprawdzić, czy pojawi się limit. Okazało się oczywiście, że już po tygodniu internet bardzo mocno zwolnił, co przełożyło się na zwrot i zerwanie umowy (przed okresem 2 tygodni).

Wróciłem więc do punktu wyjścia - w styczniu kończył mi się mój internet mobilny, nie planowałem przedłużyć umowy. Szukałem więc alternatywy. Niespodziewanie jednak odezwał się do mnie plus z ofertą internetu nielimitowanego, domowego. Konsultant przez telefon ZARZEKAŁ się, że internet mi nie zwolni, że nie posiada on żadnych limitów, że dostanę do tego dodatkowy pakiet "internet non-stop" dzięki któremu będę mógł korzystać z internetu nawet poza strefą sieci, dorzucił mi do tego modem, całość miała kosztować jedynie 10 zł drożej niż dotychczas, więc się zgodziłem.

Wiadomo, nie powinienem ufać konsultantowi, aczkolwiek wiedziałem, że rozmowy są nagrywane, i że w razie jakichkolwiek problemów będę mógł się na to powołać. Okazało się jednak, że internet również ma limit 70 GB transferu. Po okresie 2 miesięcy napisałem więc reklamację, ale nie została ona uwzględniona. Prosiłem również o przesłanie kopii rozmowy, która na pewno była nagrywana. Podałem sygnaturę konsultanta, datę.. i nic. Plus nie uwzględnił reklamacji, nie udostępnił rozmowy, poddałem się więc..

Jednak problemy trwają nadal. Już po 2 miesiącach 17 dnia miesiąca (w dzień w którym limit się odnawia) mój internet został .. zablokowany. Dostałem sms z informacją, że widnieje zaległość na kwotę 65zł i że muszę ją spłacić aby odblokować internet. Dodam, że rachunek za internet powinien wynosić dokładnie 46 zł i parę dni wcześniej go uregulowałem. Myśląc, że są to jakieś opłaty aktywacyjne dopłaciłem kwotę 65 zł jednak miesiąc później nastąpiła znów taka sytuacja. Udałem się więc do salonu Plusa gdzie Pani na miejscu powiedziała mi, że nie wie czym jest to spowodowane, i że za internet powinienem płacić 45 zł. W tym miesiącu sytuacja się ponowiła - mimo tego, że 13 czerwca zapłaciłem kwotę 46.67 w dniu wczorajszym internet został mi zablokowany, każąc uregulować mi kwotę 65 zł. Zirytowany zadzwoniłem do *** gdzie dopiero dzisiaj powiedzieli mi, że mam włączone dwie dodatkowe usługi : bezpieczny internet, oraz Iplę. Nigdy tego ustrojstwa nie uruchamiałem, nie posiadam w umowie jakiegokolwiek zapisu informującego o takich usługach mało tego - żaden pracownik plusa przez okres 5 miesięcy nie umiał mi powiedzieć co jest powodem takich rachunków przez co co miesiąc opłacałem te usługi.

Dodam również, że przez ich szachrajstwo w połowie miesiąca brakuje mi internetu, który miał być nielimitowany - kończy się tym, że muszę dokupować dodatkowy transfer co kosztuje 20 zł.

Czy istnieje coś, cokolwiek co mogę zrobić w takiej sytuacji?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nikomu sie nie bedzie chcialo tego czytac.
Skróc i wywal zbędne rzeczy ktore nic nie wnoszą.

Najlepiej posegreguj datami , co kiedy konkretnie sie wydarzylo.

Regand napisał:
Nikomu sie nie bedzie chcialo tego czytac.
Skróc i wywal zbędne rzeczy ktore nic nie wnoszą.

Najlepiej posegreguj datami , co kiedy konkretnie sie wydarzylo.

Nie ma tu absolutnie żadnej rzeczy, która nie wnosi nic - wszystko jest ze sobą spójne, i powiązane. Jeżeli całość skrócę to znaczenie będzie podobne jak w przypadku streszczenia lektury. W skrócie możliwie jak największym :

W grudniu roku 2018 przedłużyłem internet mobilny w ***, który miał nie posiadać limitu danych, nie powinien zwalniać. Okazało się jednak, że limit ma, i po przekroczeniu 70 GB transferu spowalnia do prędkości 1mb/s - zostałem więc oszukany, więc złożyłem reklamację. Napisałem odpowiednie pismo, zastosowałem się do wzoru, poprosiłem o zerwanie umowy, oraz kopie nagrania z konsultantem (dodałem jego sygnaturę i przybliżoną datę rozmowy). Odpowiedź przyszła po ok. 3 tygodniach z negatywnym rozpatrzeniem sprawy - jako powód podali fakt, że okres wypowiedzenia umowy już minął. Nie odnieśli się w żaden sposób do nagrania, do tego, że zostałem oszukany. Zaakceptowałem to.

W lutym mój internet został zablokowany ze względu na zadłużenie (65zł) mino, że kilka dni wcześniej rachunek został opłacony (46.67zł). Myśląc, że to opłaty aktywacyjne, dopłaciłem. W marcu, kwietniu, oraz maju sytuacja powtórzyła się. W ciągu tych 3 miesięcy kilkukrotnie dzwoniłem do sieci ***, oraz odwiedziłem salon by spytać co się dzieje. Nikt jednak nie udzielał mi odpowiedzi, każdy utrzymywał, że internet powinien wynosić mnie 46.67. W czerwcu czyli w tym miesiącu, wczoraj internet znów został zablokowany. Zadzwoniłem do nich dzisiaj, i dopiero dzisiaj dostałem informację, że internet wynosi mnie tak drogo, ponieważ mam włączone dwie dodatkowe usługi : Bezpieczny internet, oraz pakiet ipli.

Oczywiście dopłaciłem różnicę (20 zł), wciąż czekam na włączenie usługi. Piszę tutaj ponieważ chcę się dowiedzieć czy jest coś, co mogę w tym kierunku zrobić? Jeżeli to dla Pana za długa lektura to przykro mi.

moderacja ponownie, trzeciej nie będzie, temat usunę. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jurkowski49 napisał:
chcę się dowiedzieć czy jest coś, co mogę w tym kierunku zrobić?
Bardzo, ale bardzo wnikliwie zapoznaj się z umową.

Kanas napisał:
Bardzo, ale bardzo wnikliwie zapoznaj się z umową.

W pierwszym poście jawnie napisałem, że dokładnie przestudiowałem umowę w której brak jakichkolwiek wzmianek o dodatkowych pakietach. Owszem jest tam napisane, że internet jest mobilny - limitowany. Aczkolwiek proszę mnie zrozumieć. Jak przyszedł kurier z umową ciężko było znaleźć mi okulary, mam 70 lat, zaufałem konsultantowi, który się zarzekał.

Najbardziej interesują mnie te pakiety - dzisiaj koło godziny 10-11 wysłałem przelew na kwotę 20zł, czyli uregulowałem różnicę a mimo to jest godzina 19 i wciąż brak dostępu do internetu. Uważam, że jest to nie w porządku i dlatego opisałem tutaj całą sytuację.

Jurkowski49 napisał:
Jak przyszedł kurier z umową ciężko było znaleźć mi okulary, mam 70 lat, zaufałem konsultantowi, który się zarzekał.
Rozumiem, jednak wiek, brak okularów w żaden sposób nie usprawiedliwia.
Jurkowski49 napisał:
dzisiaj koło godziny 10-11 wysłałem przelew na kwotę 20zł, czyli uregulowałem różnicę a mimo to jest godzina 19 i wciąż brak dostępu do internetu
Dzisiaj wysłałeś, oni mogą otrzymać dopiero jutro, do tego jeszcze zaksięgowanie.

Kanas napisał:
Rozumiem, jednak wiek, brak okularów w żaden sposób nie usprawiedliwia.

Dzisiaj wysłałeś, oni mogą otrzymać dopiero jutro, do tego jeszcze zaksięgowanie.

Może ma Pan racje. Takie czasy mamy, że najlepiej ufać tylko sobie. Ale z drugiej strony dopytywałem się telefonicznie chyba ze trzy razy "Czy to internet bez limitu". I takie coś.. Gdyby tylko pies nie szczekał, a kurier nie poganiał. No ale nic człowiek mądry po fakcie.

Ostatnia edycja:
Jurkowski49 napisał:
dopytywałem się telefonicznie chyba ze trzy razy "Czy to internet bez limitu". I takie coś..
Masz bez limitu :)
Jednak po wykorzystaniu pakietu transfer zwalnia.
Jurkowski49 napisał:
No ale nic człowiek mądry po fakcie.
Dla pocieszenia napiszę, że wiele osób w znacznie gorszy i kosztowny sposób się o tym przekonało.

A sam temat był wielokrotnie omawiany.

Powrót